”Der er ikke afstandskrav mellem børnene inden for samme klasse. Det vil sige at de må kramme, de må slås i sandkassen og være sammen helt på normal vis indenfor deres egen klasse”, sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et samråd i dag.

Sådan vil ministeren sikre en god skolestart trods corona

De nye børnehaveklassebørn får en skolestart med fri leg i egen klasse. Der vil dog fortsat være øget håndvask og børnene må ikke blande sig med andre klasser. Det siger børne- og undervisningsministeren i dag i et samråd om årets skolestart.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var Venstres Malene Ambo-Rasmussen, der havde taget initiativ til at kalde Pernille Rosenkrantz-Theil i samråd. Hun ville have svar på, hvordan ministeren vil sikre, at de kommende børnehaveklasseelever får en god skolestart, når der stadig er mange begrænsninger og restriktioner. Spørgsmålet fokuserer særligt på den gruppe af børnehaveklasseelever, som starter i en form for førskole i løbet af foråret.

Ministeren mener ikke, at der er nogen grund til at frygte, at dette års skolestart aflyses eller ændres markant. 0.-4. klasse er tilbage i skolen, og strategien fra regeringens side er fortsat, at hvis der opstår lokale smitteudbrud, så sendes klasser hjem, og eventuelt lukkes skoler lokalt.

August 2020: De små får en ualmindelig skolestart

På den måde er der ingen garantier i en pandemi, mener hun, men regner bestemt med en relativt normal skolestart. Der er afstandskrav mellem børnene inden for samme klasse - reglen er, at ikke må blande sig med elever fra andre klasser. 

"Det vil sige at de må kramme, de må slås i sandkassen og være sammen helt på normal vis inden for deres egen klasse. Vores vurdering fra regeringens side var og er stadigvæk, at det kan ikke lade sig gøre at opretholde afstandskrav med børn. Børn er børn, og det skal de have lov til at være", sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på samrådet i dag. 

Tæt samarbejde med organisationer:

Initiativtager til samrådet, Malene Ambo-Rasmussen, spurgte flere gange ind til, hvilket samarbejde regeringen har med kommunerne i KL. Ministeren fremhævede, at der altid er et tæt samarbejde med organisationerne - og fx lærernes og pædagogernes fagforbund DLF og BUPL, men at det i særlig grad har fundet sted i coronasituationen. 

Minister på samråd om Timss: Vi skal detailstyre mindre fra Christiansborg

Ministeren erkendte, at der kan være nogle udfordringer for skolerne med at leve op til restriktionerne, fordi der fx på en del skoler i København simpelthen ikke er plads nok til at holde klasserne adskilt. De ekstra omkostninger, der kan være forbundet med fx at leje lokaler eller lignende, bliver dækket af staten, forsikrer hun.

"I København har man store udfordringer med lidt plads og små skolegårde. Det kunne være, man skulle finde kreativiteten fra foråret frem igen. Man fandt løsninger dér", påpegede Pernille Rosenkrantz-Theil.

Powered by Labrador CMS