Corona
0   17

Borgmestre efter møde med ministre: Genåbningen for de store elever har højeste prioritet

Flere borgmestre giver udtryk for, at de forventer, at de ældste elever i i hvert fald nogle regioner kan vende tilbage til skolen allerede på mandag den 1. marts. Sådan lyder meldingen, efter landets 98 borgmestre i dag mødtes virtuelt med flere ministre.

Genåbningen af skolerne for de ældste elever har højeste prioritet lige nu. Sådan lyder meldinger fra flere borgmestre til DR, efter de 98 kommunale overhoveder har været til virtuelt møde med en række ministre.

"Udgangspunktet er uge 9 (1. marts, red.), men der er lidt gummi i det, og jeg tror heller ikke, at de er helt selv klar over det endnu", siger borgmester i Vesthimmerlands Kommune Per Bach Laursen (V) til DR. 

Også venstreborgmester i Assens Søren Steen Andersen mærkede et tydeligt genåbningsfokus på de ældste klasser. 

"Det tyder på en genåbning af grundskolens øvrige klasser. Det er der ikke sat dato på i dag, men testregimet, der er sat ind med, skal have et boost nu", siger han til DR. 

I Roskilde regner borgmester Tomas Breddam fra Socialdemokratiet med snart at skulle byde i hvert fald afgangsklasserne velkommen på skolen. 

"Vi er allerede forberedt på at skulle tage imod de ældste elever fra 9. klasse, der skal afslutte folkeskolen", siger han til sn.dk.

Regionale genåbning er en mulighed

I morgen vil regeringen drøfte beregningerne fra eksperter og myndigheder med Folketingets partier, og onsdag forventer regeringen at komme med en udmelding om de restriktioner, som kommer til at gælde fra 1. marts, fortæller statsminister Mette Frederiksen i et Facebookopslag.  Det behøver ikke være 'alt eller intet', skriver hun:

Artiklen fortsætter under banneret

"Derfor er regeringen også positiv over for f.eks. regionale åbninger, så længe det sundhedsmæssigt er forsvarligt, ligesom der jo nu sker lokale nedlukninger". 


Eksperterne, der rådgiver kommunerne, har delt genåbningen op i en række kategorier, hvor genåbning af skoler er noget af det første. I det lange indlæg på Facebook nævner Mette Frederiksen skolerne, da hun forklarer, hvilke hensyn politikerne, skal tage i forbindelse med en strategi for genåbning.

"Inden for hver kategori har eksperterne anbefalet en rækkefølge. F.eks. at afgangsklasser i grundskolen og på ungdomsuddannelser kommer tilbage før studerende på de videregående uddannelser", skriver hun.

Genåbning kræver massiv testning

Sundhedsminister Magnus Heunicke sagde i sidste uge på et pressemøde, at hvis alle skoleelever skal tilbage på skolen 1. marts, vil det kræve, at de store elever bliver testet to gange om ugen. Det vil svare til omkring 160.000 test om dagen. Siden har regeringen fået meget kritik for, at det er en meget dyr løsning. Mette Frederiksen understreger, at genåbning vil kræve mange test, og at testene kommer til at koste mange penge, men at hun ikke kan genkende tallet 1 milliard kroner, som har været nævnt.

 "Derfor, hvis jeg skal sige det lidt skarpt: Man kan ikke både ønske en omfattende genåbning og samtidig være imod øget brug af test. Tværtimod; test er forudsætningen", skriver Mette Frederiksen. I Østrig er skolerne genåbnet. Her er der netop krav om, at elever skal testes to gange om ugen, og de ældste elever fra 10 år og op er kun fysisk til stede på skolen to gange om ugen.  

Borgmestrene, som deltog i dagens møde, fortæller også, at der var stor fokus på, at kommunerne står foran en stor testopgave.

Mette Frederiksen opfordrer i sit indlæg endnu engang til tålmodighed.

"Jeg sagde i min nytårstale, at januar og februar ville teste vores udholdenhed. Jeg tror, at marts - og måske april - kommer til at teste vores tålmodighed".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ