Flere borgmestre fortæller efter et møde med en række ministre i dag, at åbning af skolens ældste klasser har højeste prioritet.

Borgmestre efter møde med ministre: Genåbningen for de store elever har højeste prioritet

Flere borgmestre giver udtryk for, at de forventer, at de ældste elever i i hvert fald nogle regioner kan vende tilbage til skolen allerede på mandag den 1. marts. Sådan lyder meldingen, efter landets 98 borgmestre i dag mødtes virtuelt med flere ministre.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Genåbningen af skolerne for de ældste elever har højeste prioritet lige nu. Sådan lyder meldinger fra flere borgmestre til DR, efter de 98 kommunale overhoveder har været til virtuelt møde med en række ministre.

Regionale genåbning er en mulighed

I morgen vil regeringen drøfte beregningerne fra eksperter og myndigheder med Folketingets partier, og onsdag forventer regeringen at komme med en udmelding om de restriktioner, som kommer til at gælde fra 1. marts, fortæller statsminister Mette Frederiksen i et Facebookopslag.  Det behøver ikke være 'alt eller intet', skriver hun:

"Derfor er regeringen også positiv over for f.eks. regionale åbninger, så længe det sundhedsmæssigt er forsvarligt, ligesom der jo nu sker lokale nedlukninger". 

Heunicke regner på, om de store elever kan komme tilbage i skole 

Eksperterne, der rådgiver kommunerne, har delt genåbningen op i en række kategorier, hvor genåbning af skoler er noget af det første. I det lange indlæg på Facebook nævner Mette Frederiksen skolerne, da hun forklarer, hvilke hensyn politikerne, skal tage i forbindelse med en strategi for genåbning.

"Inden for hver kategori har eksperterne anbefalet en rækkefølge. F.eks. at afgangsklasser i grundskolen og på ungdomsuddannelser kommer tilbage før studerende på de videregående uddannelser", skriver hun.

Genåbning kræver massiv testning

Sundhedsminister Magnus Heunicke sagde i sidste uge på et pressemøde, at hvis alle skoleelever skal tilbage på skolen 1. marts, vil det kræve, at de store elever bliver testet to gange om ugen. Det vil svare til omkring 160.000 test om dagen. Siden har regeringen fået meget kritik for, at det er en meget dyr løsning. Mette Frederiksen understreger, at genåbning vil kræve mange test, og at testene kommer til at koste mange penge, men at hun ikke kan genkende tallet 1 milliard kroner, som har været nævnt.

Ny teststrategi: Store skoleelever skal testes to gange om ugen på skolen

 "Derfor, hvis jeg skal sige det lidt skarpt: Man kan ikke både ønske en omfattende genåbning og samtidig være imod øget brug af test. Tværtimod; test er forudsætningen", skriver Mette Frederiksen. I Østrig er skolerne genåbnet. Her er der netop krav om, at elever skal testes to gange om ugen, og de ældste elever fra 10 år og op er kun fysisk til stede på skolen to gange om ugen.  

Borgmestrene, som deltog i dagens møde, fortæller også, at der var stor fokus på, at kommunerne står foran en stor testopgave.

Mette Frederiksen opfordrer i sit indlæg endnu engang til tålmodighed.

"Jeg sagde i min nytårstale, at januar og februar ville teste vores udholdenhed. Jeg tror, at marts - og måske april - kommer til at teste vores tålmodighed".