Sundhedsstyrelsen: Sådan skal skolen reagere, hvis en lærer eller elev er smittet

Sundhedsstyrelsen har netop offentliggjort en vejledning om, hvordan man som skole skal forholde sig, hvis en eller flere elever eller medarbejdere konstateres smittet med coronavirus.

Publiceret

Nære kontakter

Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer for mennesker, derhar været/er i nær kontakt med personer, der er konstateretsmittet, er at de pågældende skal testes to gange og være iisolation, ind til de har fået svar på første test.

Børn under 12 år kan have svært ved at medvirke til test, oghvis forældrene ikke vil udsætte barnet for testen, kan de i stedetholde barnet hjemme ind til syv dage efter sidste udsættelse forsmitte. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis skoleledelsen får besked om, at en medarbejder eller elev er testet positiv for covid-19, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at ledelsen orienterer øvrige medarbejdere og forældre - uden at nævne den smittedes identitet.

Det kan ske ved opslag på opslagstavler, på Aula, i mail eller lignende. 

Hvis den smittede lærer eller den smittede elevs forældre giver lov, kan skoleledelsen fortælle, hvem det er til vedkommendes nærmeste kolleger og/eller forældrene til de elever, eleven har meget nær kontakt med.

Men hvis der kun er tale om et enkelt tilfælde i en klasse, skal skolen ikke foretage sig yderligere i forhold til hele klassen.

I april talte folkeskolen.dk med en lærer, der var blevet smittet, og som selv havde været med til at beslutte, at  forældrene til lærerens egne elever og de nærmeste kolleger fik at vide, at han var smittet. 

"Jeg synes, de har håndteret det forbilledligt. Det er den helt korrekte måde at gøre det på. Jeg er blevet inddraget og har fået tilsendt informationen, der skulle sendes ud, før den blev sendt ud, så jeg kunne tilføje noget, hvis jeg havde behov for det", fortalte han.

Corona-ramt lærer: Skole og kommune har håndteret det forbilledligt 

 

Smitteudbrud på skolen

Hvis flere elever i samme klasse eller afdeling af skolen er smittet, kalder Sundhedsstyrelsen det et udbrud, og så skal skolen afklare, om der er sket større smittespredning. 

"Det anbefales, at den kommunale sundhedstjeneste kontaktes for rådgivning om afgrænsning og den konkrete håndtering af udbruddet", skriver Sundhedsstyrelsen i sin vejledning til skoler og institutioner.

"Alle de børn, unge og medarbejdere, der i det konkrete tilfælde anses som omfattet af udbruddet, skal omfattes af den videre udredning. Alle, der er omfattet, skal isoleres og testes svarende til det program der er iværksat for nære kontakter".

Bakkeskolen Cosmos i Esbjerg valgte for nylig ud fra kommunens egne retningslinjer at sende en hel klasse og tre ansatte hjem, efter at en elev var konstateret smittet.

Elev smittet med corona - klasse og lærere sendt i isolation

Læs mere

Vejledning til skoler og daginstitutioner

Pjece til forældre