"Det er uoverskueligt, hvordan vi kommer i gang efter sommerferien, hvis vi ikke lukker lidt op inden", siger skoleledernes formand Claus Hjortdal.

Hjortdal til politikere: Lemp reglerne, så alle kommer i skole før sommerferien

Sænk afstandskravet, giv de store elever mulighed for at mødes i det fri og muliggør undervisning i store lokaler for flere elever. Skoleledernes formand opfordrer politikerne til at ændre reglerne, så de store elever i en vis grad kan komme i skole inden sommerferien.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Politikerne har mange håndtag at trække i, hvis de skal skabe rammer, som gør det muligt at åbne skolerne for elever i 6. - 10. klasse. Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal opfordrer indtrængende politikerne til at ændre på restriktionerne for skolen, så også de ældste elever - i hvert fald til en vis grad - komme i skole.  

"Sørg for at få alle børn i skole før sommerferien", lyder hans klare råd til politikerne. "De trænger til det. Når man snakker med Børns Vilkår, så siger de, at Børnetelefonen løber over med ensomme og angste børn. Børnene keder sig, og de trænger til at være sammen med andre end forældrene. Når vi snakker med lærere og ledere, så siger de, at det går meget godt med nødundervisning og fjernundervisning, men det er ikke en holdbar løsning. Der er brug for at gøre noget andet sammen med børnene for at få motivationen tilbage".

Minister: Langt flere elever skal have tilbud om at komme i skole 

Han mener, at det vigtigste er, at eleverne får en fysisk kontakt til skolen.

"Det vigtigste er, at eleverne kommer tilbage til skolen i et eller andet omfang. Og i min optik kan det godt være et meget bredt omfang".

Genåbning: Udskolingslærere skal undervise i indskolingen

Tre regler, der bør ændres

Men med de regler, der er i dag, kan det ikke lade sig gøre, siger skolelederformanden. Han peger på tre områder, der kan ændres for at lette elevernes vej tilbage til skolen.

"Det ene, der driller, er afstandskravet. Det at der skal være to meter mellem eleverne gør, at en klasse med 24 elever nogle steder kommer til at sidde i tre klasseværelser. For små elever kræver det tre lærere. Det er enorme personaleomkostninger. Hvis vi kunne gå ned på halvanden meter, så kunne vi reducere det med en lærer. Vi bruger lærere fra overbygningen, vi bruger pædagoger for at kunne dække det i øjeblikket. Så afstandskravet bliver man nødt til at kigge på".

Andet område, som Claus Hjortdal mener politikerne må se på, er, at man må løsne på restriktioner for, hvordan man må være sammen.

"Vi må i højere grad kunne udnytte, at man kan være i andre former for lokaler, for man kan være flere. Hvis man skærpede de omstændigheder, hvor man brugte skolens hal på, så kunne der være to lærere med to klasser. Så kunne man lave gå-øvelser eller undervisning i rundkreds. Man kunne lave forskellige ting under kontrolledere former".

Lærerkredse er fleksible i løsninger på corona-lærermangel 

Mange har tilbudt lokaler til undervisning i lokalsamfundet. Men skolelederformanden ikke så vild med ideen om, at undervisningen flyttes væk fra skolen.

"Det der med at låne lokaler er jeg skeptisk overfor. Det er lederens ansvar, om det er sikkerhedsmæssigt at have elever i lokalerne, og om der bliver gjort rent. Så lånte lokaler er altså ikke den bedste løsning. Lederne har røvtravlt. Vi kan ikke være alle steder. Det kan gå med kommunale bygninger, men ikke det private forsamlingshus eller en tilfældig baggård", siger han.

Tredje ændring som Claus Hjortdal ønske er, at det bliver muligt at være sammen med de store elever udenfor i grupper, og dermed er han på linje med flere undervisningsordførere, der kritiserer regeringen for ikke at tillade det.

"Hvis de store børn bliver nødundervist via fjernundervisning om formiddagen, så kunne de mødes i et eller andet omfang om eftermiddagen. Det kunne være en fordel, hvis man kunne lave nødregler om, at man godt må gå en tur med dem.  I øjeblikket er det politiets vurdering, om man må gå ti sammen. Det skal vi have lukket op. Eleverne har brug for, at vi mødes".

Åben op for de store inden sommerferien

Han mener, at det meget vigtigt, at eleverne i 6. - 10. klasse kommer tilbage til skolen inden sommerferien.  "De har brug for det inden sommerferien. Det er uoverskueligt, hvordan vi kommer i gang efter sommerferien, hvis vi ikke lukker lidt op inden. Jeg håber, man kan tåle det smittetryk det vil give, at de mødes to timer om eftermiddagen. Det har tilsyneladende ikke øget trykket endnu, at vi har haft børn i skole".