Corona
0   14

Lærerkredse er fleksible i løsninger på corona-lærermangel

De fleste lærere i Gladsaxe underviser i indskolingen, og en lokalaftale betyder, at de i denne tid underviser en time mere om ugen end normalt. I Esbjerg har kreds og kommune sammen appelleret til, at lærere melder sig til ekstra opgaver.

En fuldtidsansat lærer i Gladsaxe underviser fire timer om dagen. Lærerkredsen og kommunen er sammen blevet enige om at hæve det ugentlige undervisningstimetal for lærerne fra 19 til 20 i tiden med corona.

Fordi eleverne i indskolingen skal være i mindre grupper, er der hentet mange lærerkræfter fra udskolingen. Det betyder, at lærernes kontakt til udskolingseleverne er blevet mindre, efter skolerne har åbnet for de mindste elever.

Artiklen fortsætter under banneret

Formand for Gladsaxe Lærerforening Thomas Agerskov understreger, at der er tale om nødundervisning, og at en så stor ændring af skolen, som sker lige nu, har omkostninger.

"Det har skabt frustrationer. Men den tid, vi har nu, kommer til at gå ud over nogle. Sådan er det", siger han.

I øjeblikket er kommunen ved at muliggøre, at nogle af lærerne i afgangsklasserne kan blive frigjort for opgaver i indskolingen, så de kan afslutte afgangselevernes skolegang på den bedst mulige måde.

"Der er været færre børn i SFO, og det betyder, at der kan frigøres pædagoger. Min fornemmelse er, at der er et vist pres for, at lærerne kan prioritere undervisningen højere i afgangsklasserne", siger Thomas Agerskov.

Esbjerg: Kommune og kreds appellerer sammen til lærerne

I Esbjerg forsøger skolelederne så vidt muligt at overholde lokalaftalen om, at lærerne maksimalt skal undervise 27 lektioner om ugen.

"Der nogle fornuftige ordninger i Esbjerg", siger formand for Esbjerg Lærerforening Kenneth Nielsen. "Vi har sammen med kommunen lavet et frivillighedspapir, hvor vi appellerer til, at der er nogle, der påtager sig ekstra undervisningsopgaver frivilligt", siger han.

Også i Esbjerg underviser nogle lærere fra udskolingen i indskolingen.

Køge: Man bør ikke undervise flere timer end normalt

I Køge har man ikke en lokal arbejdstidsaftale. Det har man i Stevns Kommune. Lærerkreds 44 dækker begge kommuner, men hverken i Køge eller på Stevns er lærerkredsen blevet taget på med på råd i forbindelse med lærernes nye arbejdsorganisering.

Formand for Lærerkreds 44 Køge og Stevns Pernille Nørgaard fortæller, at det er meget forskelligt, hvordan skolerne har grebet opgaven an.

I Køge har man besluttet, at eleverne fra 0.-5. klasse er i skole fem timer om dagen.

Men det er til den enkelte skole i Stevns Kommune. Her er der to skoler, hvor eleverne har fire timer om dagen, og tre hvor de har fem.

"Vi har gjort opmærksom på, at det ikke er meningen, at man skal undervise mere end man normalt gør. Vi havde skypemøde i sidste uge med tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter. Her gjorde vi opmærksom på det", siger hun.

Hun mener, at det overordnet ser fornuftigt ud på skolerne.

"Vi har fået et par henvendelser fra lærere, der havde fået flere timer. Her skal man gå ind og få aftalt med sin skoleleder, hvordan man gør det. Jeg tror, der er fundet løsninger rundt omkring".

Hun fortæller, at der er stor forskel på, hvordan skolerne får lærerdækket, at eleverne skal være i mindre grupper. Nogle steder bliver der trukket på lærerne fra udskolingen, og der er også trukket mange vikarer ind.

"Vi har et fast vikarkorps. Mange af dem er 4.g'ere. Der er også lærere, der bliver rykket. Så kan det godt være, at man nogle steder bliver reduceret i undervisningstid i forhold til udskolingen", siger hun. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ