Sådan så det ud, da Nicole Abar i går talte om køn og ligestilling i Frankring. Deltagerne kunne stille spørgsmål undervejs i chatboksen (se nederste højre hjørne).

Fransklærer arrangerer video-foredrag for lærere i hele Europa

I går stod fransklærer Marie Louise Petersen bag et arrangement om ligestilling mellem piger og drenge i idræt og sportsverdenen for lærere i hele Europa. Sådan nogle har hun lavet mange af.

Publiceret

HVAD ER ETWINNING?

eTwinning er et stort, digitaltfællesskab for ansatte i skoleverdenen i over 40 lande i Europastøttet af EU. eTwinning er en platform for samarbejdsprojekter forskoleklasser (og børnehaver) samt faglig sparring for lærere ogpædagoger.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I går klokken 17 og en time frem skete det igen. Fransklærer på Trongårdsskolen i Lyngby-Taarbæk Marie Louise Petersen havde over eTwinning arrangeret et video-foredrag for europæiske lærere og pædagoger. 

Og det er langt fra første gang. Siden 2017 har hun som eTwinning-ambassadør og moderator af en faglig gruppe om køn arrangeret omkring 10 arrangementer. De 7 har været på engelsk, og tre har været på fransk. 

I går var sproget fransk, da hun havde inviteret tidligere professionel fodboldspiller og aktiv feminist Nicole Abar.

Nicole er i dag 60 år, men fra slut 1970'erne til 1995 spillede hun professionel fodbold, og det skaffede hende et cv med flere franske mesterskaber, en topscorertitel og flere kampe for det franske landshold.

Sproglærer bruger EU-portal til at lave forløb med klasser i udlandet

Har sat ligestilling på den franske dagsorden 

Men det er ikke så meget på grund af de mange fodboldtriumfer, at Marie Louise Petersen havde inviteret hende til at tale for lærere og pædagoger via det virtuelle samlingssted eTwinning.

"Jeg interesser mig rigtigt meget for køn og ligestilling, og her er Nicole Abar virkelig en inspirationskilde. Hun har sat ligestilling mellem kønnene i sportsverdenen og i skolerne på den franske dagsorden. Hun har blandt andet vundet en retssag mod en fodboldklub, og hun har stået bag et projekt kaldet 'Passing the Ball' for 6.- klasser i de franske folkeskoler, hvor drenge og spiller sammen", fortæller Marie Louise Petersen.

Meget nemt at gå til

Ifølge Marie Louise Petersen har onlineforedragene den fordel, at man som lærer kan følge med hjemmefra.

"Det gør det meget overskueligt, og der laves løbende inspirationsoplæg, man kan se. Gårsdagens oplæg krævede jo, at man kan tale fransk, så det var mest for fransklærere, men det var også superinteressant for idrætslærere, der kan fransk. Og så er det bare fedt at få mulighed for at være med i et fællesskab, som i det her tilfælde bestod af frankofile lærere fra hele Europa", siger hun og tilføjer, at lærerne altid har mulighed for at stille spørgsmål via chatfunktionen.

Sprogstrategi skal sætte endnu mere skub på mundtligheden 

I går deltog 50 personer fra Rumænien, Frankrig, Tunisien, Italien, Tyrkiet, Litauen, Portugal og Spanien.

Marie Louise Petersen har ikke planer om at bruge gårsdagens arrangementet til forløb med sine elever.  Men hun har tidligere på året stablet et arrangement, som eleverne skulle arbejde med. Her havde hun inviteret Larm/Ungdomsbyen til at holde foredrag om deres LGBT-materialet 'Larm', der handler om normkritik, køn og seksualitet. Det blev en overvældende succes.

"Her deltog flere end 200 lærere og pædagoger, så det var et stuvende fuldt 'rum'. Der var deltagere fra Finland, Jordan, Rumænien, Tyrkiet, Spanien og mange andre lande. Det var virkelig fedt". 

7. klasse har lavet oplæg for finske elever om trans- og homofobi

Herefter lavede hun et forløb med sin 7. klasse og en klasse fra Lapland med titlen 'Empathy and Social Media'. 

"Her startede finnerne med at lave et videooplæg om, hvad hadtale gør ved én, og hvad man selv kan gøre mod den. Herefter lavede mine elever video-oplæg for de finske elever om hadtale i forhold til trans- og homofobi".

Lærer får pris for blog på folkeskolen.dk 

Gårsdagens foredrag med Nicole Abar vil snart kunne genses på eTwinning. Det kræver dog, at man har et login til eTwinning-portalen.  Marie Louise Petersen holder den 12. maj et introduktionskursus til at blive bedre til at bruge eTwinning her

Bachelorer: My Family på Skype med 2.klasse