Corona
19   52

Ny aftale om tvungen ferie for offentligt ansatte berører meget få DLF-medlemmer

Offentligt ansatte, der ikke varetager opgaver fra 28. marts til 13. april, kan tvinges til at tage op til fem feriedage eller afspadsering, siger en ny aftale. Kun få DLF-medlemmer bliver berørt, lyder vurderingen.

"Ansatte, der efter arbejdsgivers anvisning ikke varetager opgaver i hele eller dele af perioden fra 28. marts - 13. april 2020 skal afvikle frihed i en periode op til 5 arbejdsdage", sådan står der i en ny aftale, som er indgået mellem KL og organisationen som forhandler for Forhandlingsfællesskabet som forhandler for 565.000 ansatte i kommuner og regioner.

Aftalen er indgået efter, at statsministeren har opfordret til, at også offentligt ansatte afvikler ferie i hjemsendelsesperioden i forbindelse med Covid-19, sådan så kommunerne kan være klar til at håndtere opgaverne, når samfundet vender tilbage til en normal situation.

Artiklen fortsætter under banneret

Aftalen kort

-          Ansatte, der efter arbejdsgivers anvisning ikke varetager opgaver i hele eller dele af perioden fra 28. marts - 13. april 2020 skal afvikle frihed i en periode op til 5 arbejdsdage.

-          Der kan anvendes feriedage, dage fra 6. ferieuge, afspadsering og/eller flextid. Omsorgsdage og seniordage kan også anvendes efter ønske fra medarbejderen.

-          Arbejdsgiver beslutter efter dialog med den ansatte, hvilken type frihed der skal anvendes samt hvornår friheden skal afvikles. Friheden afvikles i hele dage

-          Feriedage og dage fra 6. ferieuge, som den ansatte allerede har afholdt i perioden fra den 13. marts 2020 til og med den 27. marts 2020, medregnes ved opgørelsen af de op til 5 dages frihed.

-          Den ansatte udfører ikke arbejde på de dage, hvor den ansatte afvikler frihed i henhold til denne aftale.

-          Aftalen har virkning fra den 28. marts 2020 og bortfalder uden opsigelse den 14. april 2020.

 

Få DLF-medlemmer bliver berørt af ny aftale

Formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen  forventer, at meget få DLF-medlemmer vil blive berørt.

"Det er forventeligt ikke ret mange. Det her kommer ikke til at berøre dem, der er på arbejde og hver dag skal passe deres nødundervisning hjemmefra. De er på arbejde. Dermed kan de ikke holde afspadsering eller restferie", siger Gordon Ørskov Madsen.  

Han kan ikke pege på præcis, hvilke medlemsgrupper, som kan blive ramt. Det vil afhænge af en konkret vurdering fra arbejdsgivernes side.  

"Der kan være nogle grupper af vores medlemmer, som ikke har så meget arbejde i denne tid. Hvis de har restferie eller afspadsering, så kan det få betydning. Men få af vores medlemmer har restferie og afspadsering. For hvis man er på årsnorm, så har man ikke afspadsering, før der bliver lavet en opgørelse i slutningen af året", siger han.

DLF: Vigtig fælles aftale

Han synes, at aftalen er god.

"Vi har fundet en rimelighed i det. Vi skelner mellem dem, der har travlt med at passe deres arbejde og dem, som måske har mindre at lave. Det er rimeligt nok, at man får afviklet ferie, som man ikke har afviklet nu eller afspadsering, så man ikke skal i gang med at afvikle ferie, lige når situationen bliver normal igen", siger han og tilføjer: "Jeg tror, at det er vigtigt, at parterne kan gå ud i fællesskab og sige, at vi nu har fundet en fælles og afbalanceret løsning, så alle kommer til at bidrage i et eller andet omfang i en tid, hvor vi er i en meget svær situation".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ