Klima
0   0

Ungdomsparlamentet ville især diskutere klima

Traditionen tro blev de 179 medlemmer af Folketinget mandag skiftet ud med grundskoleelever, der skulle diskutere og vedtage lovforslag, de har udarbejdet i samfundsfagsundervisningen.

Hvert andet år får 179 særligt udvalgte elever fra 8.- og 9.-klasser på skoler i Danmark, Færøerne og Grønland muligheden for at være parlamentsmedlemmer for en dag.

I år løb Ungdomsparlamentet af stablen mandag den 27. januar, og ligesom folketingsvalget i sommer er blevet kaldt for et klimavalg, var det ligeledes klodens tilstand, der havde ungdomsparlamentarikernes bevågenhed.

Eleverne udvælges på baggrund af lovforslag, som de selv har udarbejdet i samfundsfagsundervisningen og indsendt til Folketinget.

I løbet af dagen får eleverne muligheden for at arbejde i Folketingets 12 forskellige udvalg under ledelse af et folketingsmedlem samt at stille spørgsmål til ministre i Folketingets spørgetime.

Artiklen fortsætter under banneret

DET VEDTOG ELEVERNE

Folketinget har i år modtaget 820 lovforslag, hvoraf der især var mange inden for temaet klima. 60 slap igennem nøjeøjet og blev behandlet i Ungdomsparlamentet, der vedtog seks af dem:

  • Nr. 1 Om at stoppe traditionel plastikproduktion og erstatte med bioplast samt mindske forbrug af importerede plastvarer fra udlandet.
  • Nr. 9 Om modernisering af landbrug
  • Nr. 15 Om straf mod grooming 
  • Nr. 17 Om organdonation og en ny begyndelse
  • Nr. 19 Om aldersgrænsen og prisen for køb og salg af tobak skal sættes op
  • Nr. 31 Om at indføre fag/sidefag i folkeskolen om mental sundhed 

De vedtagne forslag videregives til statsminister Mette Frederiksen til inspiration

Desuden skal eleverne fremsætte deres egne lovforslag og behandle dem efter alle kunstens regler med ordførere, debat og endelig afstemning i salen.

Under overskriften 'Hvad ville I ændre i samfundet, hvis I kunne bestemme?' har eleverne gennem seks lektioner arbejdet konkret med at formulere forslag til nye love inden for fem temaer klima, uddannelse, sundhed, straf og flygtninge.

I år varierede de forslag, eleverne stillede, fra for skolelever hverdagsnære emner som afskaffelse af karakterer og bedre uddannede vikarer til bedre psykologhjælp til flygtninge, obligatorisk DNA-register og hårdere straffe for besiddelse af hash.

I udvælgelsen af forslag er der taget hensyn til, at skoler fra hele landet skal repræsenteres, at alle fem emneområder dækkes ind og at forslagene er gennemarbejdede og begrundet med saglige argumenter.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.476 andre er allerede tilmeldt