Doktor med teaterpassion

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I november blev Alexander von Oettingen dr.pæd. ved Danmarks Pædagogiske Universitet. Det startede ved lidt af en tilfældighed. Mens han læste til cand.pæd., faldt han tilfældigvis over et tidsskrift. Eller rettere: tidsskriftet faldt over ham - fra en hylde, hvor han ledte efter noget helt andet.

En af artiklerne havde den lovende titel »Orden i begreberne« og var skrevet af K. Grue-Sørensen, Danmarks første professor i pædagogik, der på det tidspunkt var glemt af de fleste.

Artiklen inspirerede den studerende til at undersøge nogle af de pædagogiske paradokser, professoren pegede på. Opdragelse af børn til frihed er et paradoks, en antinomi, som sådan noget kaldes i filosofien. For hvis det skal lykkes, er man nødt til undervejs at indskrænke børnenes frihed.

»Pædagogisk filosofi som reflekteret omgang med pædagogiske antinomier - perspektivering af K. Grue-Sørensens filosofiske pædagogik« er titlen på Alex-ander von Oettingens doktorafhandling, som er udgivet på forlaget Klim.

Alexander von Oettingen bor i den lille by Husby syd for Flensborg Fjord sammen med sin kone og deres to piger. Hans helt store passion er teater, og han tilbringer megen tid på Det lille Teater i Flensborg, som spiller på dansk på halvprofessionelt niveau. Tre årlige produktioner, som spiller hver ti gange. I efteråret var han medinstruktør på »Dyrene i Hakkebakkeskoven«, her til foråret venter blandt andet Garcia Lorcas »Bernarda Albas hus« samt en forårsrevy.

Han er også formand for teatrets bestyrelse.

Når han en sjælden gang tager sig tid til at læse skønlitteratur, er det ofte Dostojevski, der fanger. Ham læser han på dansk, mens han foretrækker at læse faglitteratur på tysk.

Efter læreruddannelse i Haderslev underviste han først et år på en dansk efterskole, derefter en årrække på den danske skole i sydslesvigske Bredsted. Nu er han tilbage som lærer på sit gamle seminarium, dog med to dage om ugen på Danmarks Pædagogiske Universitet i København, hvor han er leder af Forskningsenheden for Politisk, Etisk og Religiøs Dannelse. |

Ekstra på undervisere.dk: Et kapitel fra Alexander von Oettingens bog og en længere version af interviewet