Lasse Rodewald fra den tyske ambassade opfordrer tysklærerne til at gå til tyskundervisningen ligesom til børnestavning - uden fokus på korrekthed.

"Vi skal passe på, vi ikke taler tysk ned"

I har som tysklærere en opgave i at få eleverne til at løsne en smule op og se, at det gælder om at bruge sproget, siger den tyske ambassades kultur- og pressechef Lasse Rodewald. "Det er vigtigt for mig at sige, at der ikke længere er nogen i Tyskland, der bliver fornærmede over, at man siger 'die Auto'".

Publiceret Senest opdateret

Kultur- og pressechef Lasse Rodewalds kolleger på andre tyske ambassader rundt om i verden er meget misundelige på ham. For ingen andre steder er der så stor en del af befolkningen, som har haft tysk i skolen. 

"Vi skal passe på, at vi ikke taler tysk i folkeskolen for meget ned. Vi har stadig rigtig mange dygtige folkeskolelærere, som jeg møder i min hverdag. Eleverne skal ikke føle, at de er ved at hoppe på et tog, der er på vej ud over en skrænt", siger han.

Lasse Rodewald oplever stort set aldrig, at folk mener, at det er uvigtigt at lære tysk. 

"Der er det store økonomiske argument for at lære det, men vi skal passe på med kun at fokusere på det. Det handler også om at det giver en helt anden indsigt at kunne sproget, når man skal lære et stort land som Tyskland at kende", fremhæver han. 

Korrekthed er ikke længere så vigtigt

Når Lasse Rodewald er ude at holde oplæg på skoler, hører han ofte, at sproget er svært og kompliceret, og at eleverne ikke tør tale det. 

"Der har I som lærere også en opgave i at få dem til at løsne en lille smule op og se, at det gælder om at bruge sproget. Det gør I sikkert også. Men det er vigtigt for mig at sige, at der ikke længere er nogen i Tyskland, der bliver fornærmede over, at man siger 'die Auto'".

Hans egen datter går i skole i Danmark, og der har han set, hvordan hendes dansklærere lærer hende at børnestave. 

"Det synes jeg, man kan bruge i tysk, så man leger det ind uden fokus på korrekthed. Prøv endelig at få dem til at tale så meget som muligt", siger han.

Lars Rodewald fortæller desuden, at den tyske ambassade vil sætte mere fokus på uddannelsen af tysklærere på professionshøjskolerne og universiteterne, og at man derfor vil flytte sit tysklandslektorat ud på en af professionshøjskolerne.