Johanne Schmidt Nielsen, generalsekretær i Red Barnet, har arbejdet for paragrafændringen i flere år.

Nu kan lærere og andre voksne straffes for at 'groome' elever

Fortrolige sms'er, manipulation og seksuelle beskeder fra en lærer, træner eller pædagog til en elev under 18 år, har nu fået sin egen paragraf i straffeloven. I Red Barnet er man glade for udvidelsen af den såkaldte "Underviserparagraf", som organisationen har arbejdet for i flere år.

Publiceret

'Grooming' er nu selvstændigt kriminaliseret og får sin egen paragraf i straffeloven.

Det betyder, at når en voksen manipulerer og opbygger en relation til et barn med henblik på at begå seksuelt overgreb, både digitalt og fysisk, kan det nu straffes med op til to års fængsel.

Det bliver altså slået fast, at barnet ikke selv kan have medansvar, og at manipulationen i sig selv er ulovlig. Det skriver Red Barnet i en pressemeddelelse, og det er generalsekretær i Red Barnet Johanne Schmidt Nielsen glad for:

"Den ny lovgivning er en milepæl. Med den bliver børn og unge markant bedre beskyttet mod seksuelle krænkelser og overgreb – også på nettet. Nu sender vi som samfund et klokkeklart signal om, at det aldrig er børns ansvar, hvis der begås seksuelle overgreb mod dem".

"Lovændringerne gør simpelthen op med forestillingen om, at et barn kan give samtykke til en seksuel relation med en voksen. Samtidig er ændringerne et vigtigt skridt mod at opdatere loven til børns digitale virkelighed. Det er en kæmpe sejr for børn", siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Lovændringerne indebærer en række andre ting, der har til sigte at beskytte børn bedre mod seksuelle overgreb fra det, der skulle være betroede og trygge voksne.

Red Barnet har til anledningen lanceret et nyt site, som skal hjælpe fagpersoner - for eksempel lærere - til at kunne spotte og handle på de nu kriminaliserede handlinger.