Skolepolitik

Også næste skoleår har skolerne mulighed for at sende eleverne tidligere hjem, end der egentlig står i folkeskolereformparagrafferne.

Aftale: Muligheden for at fjerne understøttende undervisning forlænges nok en gang

For tredje år i træk har Folketinget valgt at forlænge skolernes ekstra frihedsgrader til at gøre skoledagen kortere.

Publiceret

Også næste skoleår får skolerne lov til at kunne fjerne op til al understøttende undervisning og fravige kravet om fuld kompetencedækning.

Det er regeringen og partierne i forligskredsen blevet enige om, meddeler Børne- og Undervisningsministeriet.

Her fremgår det også, at partierne ”forpligter sig” til at drøfte, om ordningen skal være permanent fra august 2025. Et forslag, som regeringen allerede har præsenteret i sit skoleudspil fra oktober.

Her har regeringen også foreslået, at der ikke længere skal være et krav, at resurserne fra kortere skoledage skal blive i skolen. Fremover bør skolerne også kunne overføre en del af midlerne for at dække udgifterne, der opstår, når sfo'erne skal holde længere åbent. 

Med muligheden for at frivige kravet om fuld kompetencedækning er skolerne i mindre grad forpligtet til, at 95 procent af timerne skal varetages af en lærer, der er uddannet til at undervise i det specifikke fag. 

Det er tredje gang, at de udvidede frihedsgrader forlænges. De blev første gang indført i juni 2021 af et bredt flertal i Folketinget og gjaldt for skoleåret 2021/22.