Anmeldelse

Karrierevalg

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvorfor blev du lærer? Var der lærere i din familie, eller tog du en test? Valgte du uddannelsen for at implementere din sociale selvopfattelse ved udelukkelse af andre muligheder? Og hvad med dine elever - hvad skal de være?

Fakta:

Titel: Karrierevalg

Forfatter: Lisbeth Højdal, Lene Poulsen

Pris: 485 kroner

Sider: 253 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Studie og Erhverv

I dag har alle en karriere. Karriere er en betegnelse for den erhvervsmæssige løbebane. Livet igennem vælger vi uddannelse, job og så videre, men hvilke faktorer har indflydelse på valget? Er det simpel matchning mellem interesser og arbejdsområder, eller er det et spørgsmål om livsroller og livssituation på et givet tidspunkt? Kan vi lære at konstruere vor egen karriere i senmodernitetens samfund, hvor mulighederne synes legio?

Bogen her er den første fremstilling af karrierevalgsteori på dansk. Den introducerer området, tydeliggør grundbegreber og fremlægger teorier fra starten af 1900-tallet og frem til i dag, hvor vejledningsindsatsen er formaliseret. Donald Super og John Holland lægger grund under karrierebegrebet, og nyere teoretikere fører det frem til vor tid, hvor konstruktivisme og socialkonstruktionisme ændrer vinklen på valget og processen. Teorierne handler om livsforløb og -roller, om personlighed og jobmiljøer, om læring og dannelse af selvet og om problemløsning. Forfatterne forklarer teoriernes indbyrdes relationer. Hvem bygger på hvem, og hvilke dele inkorporeres, mens andre afvises eller udvikles.

Bogen kan anbefales. Lærere i de ældste klasser, der er engagerede i deres elevers valg, kan finde megen inspiration i bogen, og den er uomgængelig på vejlederuddannelsen, hvor den har været savnet.