Jeg peger ikke fingre ad nogen, siger undervisningsminister Tina Nedergaard
Klaus Holsting
Tina Nedergaard til lærerne: Vi må alle sammen hænge i
Pisa-resultaterne er ikke tilfredsstillende, mener undervisningsministeren. "Eleverne på de ældste klassetrin er ikke gode nok til, at vi kan klare os internationalt i årene, der kommer", siger hun.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Og de elever, vi får test på i øjeblikket, er de små årgange, som skal ud og forsørge alle os andre. Så det er vigtigt at alle sammen hænger i", tilføjer Tina Nedergaard.
"Jeg peger ikke fingre ad nogen, hvad angår, hvis ansvar det er. Jeg påtager mig gerne et ansvar for status i skolen. Det er bare vigtigt, at vi alle sammen arbejder med, at fagligheden kommer yderligere op, og at vi alle sammen må hænge i", understreger ministeren.
"Og så håber jeg virkelig på, at lærerne vil tage positivt imod de frihedsgrader, jeg gerne vil give ude lokalt", fortsætter hun.
"Og at de tager positivt imod, at vi stiller flere timer til rådighed, for eksempel i indskolingen. Og jeg håber, at de tager positivt imod, at der kommer flere læse- og matematikvejledere. Og at vi skaber flere ph.d.-studerende inden for folkeskoleområdet; at vi bruger flere penge på forskning i at finde ud af, hvad der virker, når man underviser".
"Jeg håber simpelthen på, at lærerne ude i virkeligheden vil tage godt imod, at vi laver en massiv satsning på folkeskolen", sammenfatter ministeren.
Forældrene må også tage et ansvar
Danmarks Lærerforening har gennem flere år foreslået, at ministerium, kommuner og lærere går sammen om at halvere antallet af elever, der læser for dårligt, når de går ud af skolen. Vil ministeren tage imod den håndstrækning nu?
"Jeg vil slet ikke udelukke noget på forhånd. Vi har sikret, at resurserne er der blandt andet også til læsevejledere", siger Tina Nedergaard.
"Det er væsentligt for mig at sige, at det ikke er lærernes ansvar, alt det, der foregår ude i skolen. Forældrene bærer også et tungt ansvar, for vi ved, at noget af det, der giver det allerstørste resultat, det er, at man som forældre sætter sig med sine børn og læser med dem", tilføjer hun.
"Jeg tror nok, at lærerne gør nogenlunde hvad de kan med læsningen, så vi må også have forældrene på banen. Forældrene skal hjælpe med at skabe en ramme, som læreren kan fungere i som lærer og som underviser. De er jo ikke fængselsbetjente, som skal holde ro og disciplin".
"Det må vi som forældre tage et større ansvar for hjemmefra, så læreren kan få ro til at bruge sin professionalisme til det faglige".
"Det kan flytte 70 point i Pisa, hvis der er ro i klassen. Det svarer til to klassetrin", siger Tina Nedergaard, inden hun iler videre til næste interview. Det er TV2, der står klar.