Anmeldelse

Det ved vi om - Anerkendelse, ros og klare regler i klasseværelset

Det ved vi om - Anerkendelse, ros og klare regler i klasseværelset / Det ved vi om - Læringsmiljø og specialpædagogik / Det ved vi om - Pædagogisk relationsarbejde

I en tid hvor mange skoler arbejder på at implementere LP-modellen, har man som lærer brug for idéer rettet mod praksis. Her er der god inspiration at hente i tre nye udgivelser i LP-serien, som er "en del af formidlingsstrategien omkring LP-modellen".

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hæfterne er forskningsbaserede og henvender sig til lærere, pædagoger og skoleledere. De er velskrevne og med et overkommeligt sidetal. Alle hæfter indeholder litteraturliste med god inspiration til den videre læsning.

Fakta:

Titel: Det ved vi om - Anerkendelse, ros og klare regler i klasseværelset

Forfatter: Arne Tveit

ISBN: 9788772815015

Pris: 178 kroner

Sider: 48 sider

Serie: LP-serien

Type: Hæfte

Forlag: Dafolo

Titel: Det ved vi om - Læringsmiljø og specialpædagogik

Forfatter: Niels Egelund

ISBN: 9788772814674

Pris: 168 kroner

Sider: 48 sider

Serie: LP-serien

Type: Hæfte

Forlag: Dafolo

Titel: Det ved vi om - Pædagogisk relationsarbejde

Forfatter: Anne Linder

ISBN: 9788772814889

Pris: 178 kroner

Sider: 60 sider

Serie: LP-serien

Type: Hæfte

Forlag: Dafolo

"Det ved vi om - Læringsmiljø og specialpædagogik" handler om læringsmiljøets betydning for den specialpædagogiske indsats. I hæftet gives en gennemgang af "de forhold og den forskningsbaserede viden, der er vigtig for at kunne udnytte LP-modellen fuldt ud". Læringsmiljø, undervisningsdifferentiering og klasseledelse bliver introduceret. I den forbindelse gives et godt eksempel på, hvilke elementer man som lærer bør medtænke i forhold til undervisningsdifferentiering. Efter et historisk indblik i udviklingen, for eksempel inden for den almindelige undervisning og specialundervisningen, præsenteres læseren for "den viden, der foreligger om relationer mellem læringsmiljø og specialundervisning". Her kan hentes god inspiration til et kritisk blik på egen praksis og skole med fokus på kendetegn ved gode læringsmiljøer samt personalets relationskompetence.  

"Det ved vi om - Pædagogisk relationsarbejde" beskæftiger sig med, hvor stor betydning relationer har for elevernes trivsel i skolen. Læseren får indblik i den nyeste pædagogiske forskning på området, og de udsatte børn identificeres. Som professionel må den voksne være relationskompetent og "tage ansvaret for at skabe et udviklingsstøttende samspil" og herigennem en god relation til barnet. I den forbindelse beskrives en række faktorer, som kan understøtte dette. Til beskrivelsen er tilknyttet en overvejelsesøvelse til refleksion over egen praksis. I forhold til relationsproblemer beskrives de indikatorer, som afgør, om en relation er positiv eller negativ. Hæftet giver også gode bud på, hvordan man som lærer kan skabe bedre relationer til barnet samt evaluere disse.   

"Det ved vi om - Anerkendelse, ros og klare regler i klasseværelset" tager fat på vigtigheden af ros, opmuntring og anerkendelse som en vigtig brik i arbejdet med at sikre eleverne et godt læringsmiljø og udbytte af undervisningen. Med udgangspunkt i forskningen gør forfatteren op med, at man kan rose eleverne for meget. I stedet fremhæves vigtigheden af, at ros gives på den rigtige måde. Her skelnes mellem effektiv og ineffektiv ros. Læseren præsenteres efterfølgende for "Ti principper for brug af ros" og en øvelse i positive tilbagemeldinger, som umiddelbart kan give anledning til refleksion over egen praksis. I publikationens anden del er der hjælp at hente, når klassereglerne skal udfærdiges. I lighed med ros er klare regler nødvendige for at sikre et godt læringsmiljø. Her kan "Ti principper for brug af regler i klasseværelset" være inspirationskilde til arbejdet med regler på skolen.

Hæfterne kan varmt anbefales til alle skoler og er et must-have de steder, hvor man allerede arbejder med LP-modellen.