"Alle de elever og lærere, jeg er i kontakt med, er glade for den hidtidige app, så den nye skal nok hurtigt sprede sig”, forudser Randi Hedelund Jeppesen.

Ordblind lærer glæder sig: Nota præsenterer app med flere funktioner

Den helt store nyhed i den nye app fra Nota er tilføjelsen af e-bøger, aviser og blade, hvilket giver brugerne adgang til hele Notas bibliotek fra deres telefon. Det gør en kæmpe forskel, mener læreruddannede og ordblinde Randi Hedelund Jeppesen.

Publiceret

Nota præsenterer i dag en ny biblioteksapp, som kan betydeligt mere end den hidtidige. Med blandt andet adgang til e-bøger, optimeret design, øget tilgængelighed og udvidet søgning skaber app’en nye læseoplevelser, lover Nota. Og det bakker Randi Hedelund Jeppesen op om. Hun er ordblind og har været med til at beta-teste den nye app.

”Indtil nu har man kun kunnet finde lydbøger på Notas app, men den nye indeholder også e-bøger. Det har jeg savnet, for det gør en kæmpe forskel, at man har det hele på app’en, fremfor at man skal på nota.dk for at finde for eksempel matematikbøger. Det giver meget for både elever, lærere og forældre, at de ikke længere skal ind ad to døre”, siger Randi Hedelund Jeppesen, som er uddannet lærer og tilbyder kurser og vejledning om ordblindhed i sit firma Hjælp til Ord.

Efterspørgsel på oplæsning af e-bøger

Der tale om en funktion, som mange elever og studerende givetvis vil blive glade for, da mange skole- og studiebøger findes som e-bøger i Notas bibliotek.

E-bøgerne vises i en fokuseret læsetilstand, så man kan fordybe sig uden at blive forstyrret af andre visuelle elementer. Man kan også vælge at få e-bøgerne læst op med syntetiske tale. App’en bruger den indbyggede tale på enheden, og man kan selv hente andre stemmer.

”Muligheden for oplæsning af e-bøger er efterspurgt blandt læsevejledere og ordblinde, da lyttelæsning gør det nemmere for læserne at genkende og huske hele ord”, skriver Nota i en pressemeddelelse.

”Man kan indstille hastigheden, man kan vælge stemme, og man kan få markeret de enkelte ord, hvilket gør det let at følge med i, hvad der bliver læst op”, sammenfatter Randi Hedelund Jeppesen.

Hvor bøgerne hidtil har ligget i den rækkefølge, man har gemt dem i, kan man nu oprette sine egne boglister, så man kan samle en liste med for eksempel studiebøger, bøger, man vil læse eller bøger om ens hobbier. Det er også muligt at sætte bogmærker med egne noter.

Stadig ikke muligt få læst en pdf op

Det er endnu ikke muligt at få pdf’er læst op, men det arbejder Nota videre på. Indtil da er der råd for det.

Det er nu muligt at lave personlige boglister i app'en.

App med nye features

Notas nye bibliotekas app har fået tilføjet:

· e-bøger, aviser og blade

· udvidet søgning

· mange nye muligheder for at afgrænse sin søgning, så det er nemmere at finde præcis det, man ønsker.

E-bøgerne vises i en fokuseret læsetilstand, så man kan fordybe sig uden at blive forstyrret af andre visuelle elementer.

Mulighed for at få e-bøger læst op med syntetiske tale. Appen bruger den indbyggede tale på enheden, og man kan selv hente andre stemmer.

Der er lagt vægt på det visuelle indtryk.

Personaliseringen af brugeroplevelsen er kommet mere i centrum. Nu kan man for eksempel oprette sine egne lister over studiebøger, bøger man vil læse, bøger om egne hobbier eller efter temaer.

Det er også muligt at sætte bogmærker med egne noter, at justere afspilningshastigheden og selv vælge en specifik sleep-timer.

Der er også kommet dark mode til de, der foretrækker mørke farver, for eksempel til brug om aftenen. Som standard følger app’en automatisk enhedens indstilling for farvetema.

Nota Bibliotek 2.0 kan fra i dag downloades til IOS fra App Store og til Android fra Play Store.

”Jeg har sat min telefon op, så den kan læse pdf’er. Det kan langt de fleste gøre, men da der findes mange forskellige smartphones, er der ikke kun en måde til at få telefonen til at læse op. Men inde fra app’en kan man finde den pdf, man vil have læs op, så man behøver ikke at skulle have fat i sin computer”, siger Randi Hedelund Jeppsen.

Alt andet lige bliver det lettere, når den nye app også kan håndtere pdf’er. Samtidig vil det spille en psykologisk rolle for ordblinde elever, vurdere hun.

”Det er mindre synligt at få læst op fra sin telefon. Det er også mindre besværligt. Mange elever, især i 4. til 9. klasse, vil bare ligne kammeraterne, så de har ikke lyst til at få læst op af deres computer, når de andre i klassen ikke har deres computere fremme,” siger hun.

Det kan derfor være et problem for ordblinde elever at gå i en klasse, hvor elevernes mobiltelefoner som fast rutine bliver låst inde i et skab.

”Hvis man skal bede om at få låst op til sin telefon, bliver det igen synligt, at man ikke er som de andre”, siger Randi Hedelund Jeppesen.

App’en vil hurtigt brede sig

Den nye app gør det nemmere for lærere til ordblinde elever, mener Randi Hedelund Jeppesen.

”På mine kurser har jeg brugt lang tid på at forklare, at der indtil nu har været to døre ind til Nota. At man nu kan det samme på app’en som på nota.dk gør det alt andet lige nemmere for lærerne”.

Der rapporteres stadig om lidt fejl på app’en, men desto flere der tager den i brug, desto hurtige kan Nota rette op på fejlene.

Randi Hedelund Jeppesen har store forventninger til den nye version.

”Det er et par år siden, at jeg testede den første gang, og jeg har glædet mig til, at den var klar. Alle de elever og lærere, jeg er i kontakt med, er glade for den hidtidige app, så den nye skal nok hurtigt sprede sig”, forudser hun.

Alle ens ting følger med over

Nota vil fortsætte driften af den gamle app, mens den nye indfases. Det er godt, mener Randi Hedelund Jeppsen. For så det bliver det et aktivt valg, om man vil skifte.

”Selv om den nye app ikke ser fuldstændig anderledes ud, skal man som ved opdatering af al anden teknologi lige finde ud af, hvordan den nye version fungerer. Heldigvis følger alle ens ting med over i den nye app. De bøger, man er gang med at læse, følger med over, og app’en husker, hvor langt man er kommet, så det er nemt”, siger Randi Hedelund Jeppesen.

Nota Bibliotek 2.0 kan fra i dag downloades til IOS fra App Store og til Android fra Play Store.