Når bare eleverne følges med deres klasse halvdelen af ugen, må de gerne være niveaudelt i hele fag, lyder ministerens tolkning

Antorini: Skoler må dele eleverne efter niveau i fagene

Børne- og undervisningsministeren slår nu fast, at det er lovligt for skoler at dele eleverne efter fagligt niveau i hele fag som for eksempel matematik, engelsk og tysk. Den delte skole er tilbage, konstaterer hendes partifælle, Niels Christian Sauer.

Publiceret

sådan er reglerne

Reglerne er sådan her, skriver ministeriet tilfolkeskolen.dk:

"For børnehaveklasse til og med 7. klasse betyderbegrænsningerne, at holddannelsen i det pågældende fag tidligst kanske efter skoleårets begyndelse og kun omfatte dele af det enkeltefags stofområder samt kun ske for kortere kurser. I praksis betyderdisse begrænsninger, at opdeling af eleverne efter fagligt niveaufor børnehaveklasse til og med 7. klasse vanskeligt vil kunne findested for hele faget gennem umiddelbart efter skoleårets begyndelseog skoleåret ud, selv om det er en teoretisk mulighed".

"For 8.-10. klasse gælder, at holddannelse på baggrund af denløbende evaluering ikke kan fastlægges på forhånd for et heltskoleår ad gangen, som det fx er muligt i forbindelse med valgholdog undervisning i tilbudsfagene, dvs. hvor elevernes aktive valg påbaggrund af interesse o. lign. er grundlag for dannelsen af hold.Hvor der er tale om hold efter fagligt niveau, kan det tidligst skeefter skoleårets start, og hen over skoleåret skal der jævnligtforetages vurdering af elevernes udbytte af undervisningen, såledesat der løbende er mulighed for at skifte fagligt niveau hen overskoleåret".

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Socialdemokratisk Skoleforum - der er en forening af socialdemokratiske skolefolk - har i en artikel på folkeskolen.dk stillet spørgsmålet til børne- og undervisningsminister Christine Antorini: Er det lovligt at dele eleverne efter fagligt niveau i et helt fag, sådan som nogle skoler gør? Ja eller nej.

Socialdemokratiske lærere presser Antorini for svar om niveaudeling

Svaret er ja, siger Christine Antorini. Det er lovligt at dele eleverne efter fagligt niveau i hele fag. Det kan for eksempel være matematik, engelsk og tysk. Eleverne skal bare gå i en udelt klasse i andre fag, der tilsammen udgør halvdelen af den samlede undervisningstid. Sådan som det eksempelvis sker på Dueholmskolen i Morsø Kommune.

Dueholmskolen er lovlig

"Dueholmskolens brug af holddannelse er i overensstemmelse med reglerne, herunder bestemmelsen om, at eleverne skal undervises samlet i deres klasse i den overvejende del af undervisningstiden", siger Christine Antorini.

Mors-skole har gjort det nemmere at skifte niveau

"Det fremgår af redegørelsen fra skolen, at skolens organisering af undervisningen i hold i de såkaldte færdighedsfag matematik, engelsk og tysk på baggrund af en løbende evaluering af elevernes udbytte af undervisningen, herunder elevernes faglige niveau, ikke står alene som kriterier for indplaceringen af eleverne på de enkelte hold. Holdindplaceringen er desuden ikke fastlåst for hele skoleåret", forklarer ministeren.

DLF til skolerne: Lad være med at niveaudele i fagene

"Og så kan jeg konstaterer, at eleverne i mindst halvdelen af undervisningstiden bevarer og udvikler deres tilknytning til klassens sociale og faglige fællesskab i og med, at undervisningen i de såkaldte dannelsesfag dansk, historie, samfundsfag og kristendomskundskab finder sted stamklassevis", tilføjer Christine Antorini.

"Så jeg må konstatere, at skolens brug af holddannelse er i overensstemmelse med det eksisterende regelsæt, herunder bestemmelsen om at eleverne skal undervises samlet i deres klasse i den overvejende del af undervisningstiden", fastslår hun.

Den delte skole er tilbage

Når Socialdemokratisk Skoleforum har efterspurgt en ministeriel fortolkning, skyldes det, at loven er uklar på dette punkt. De socialdemokratiske skolefolk mener selv, at 50 procentsreglen bør gælde hvert enkelt fag, sådan at eleverne kun kan være delt efter fagligt niveau i halvdelen af for eksempel matematiktimerne.

"Den udelte enhedsskole blev indført med 1993-loven", siger Niels Christian Sauer fra Socialdemokratisk Skoleforum.

"Denne her fortolkning af holdelingsreglen åbner for en folkeskole, der er mere delt, end skolen var før 1993", tilføjer Niels Christian Sauer.

Det har selvfølgelig aldrig været politikernes mening, da de indførte den udelte enhedsskole ved lov, mener Niels Christian Sauer. Som der står i bemærkninger til paragraffen om holddeling i den oprindelige 1993-lov: "Den niveaudelte undervisning er afskaffet med den nye folkeskolelov".

Men Ministeriet for Børn og Undervisning oplyser i dag folkeskolen.dk om, at "det korrekte er, at det er muligt at dele eleverne efter fagligt niveau i et helt fag, så længe de gældende begrænsninger i forhold til brug af holddannelse på baggrund af den løbende evaluering af elevernes udbytte af undervisningen iagttages".  Og videre:

"Under alle omstændigheder skal eleverne undervises i deres klasse i den overvejende del af undervisningstiden. Dette gælder for elevernes samlede undervisningstid hen over et skoleår".