Liberal Alliances undervisningsordfører Henrik Dahl så gerne, at universiteter gav et bud på en læreruddannelse. På den måde kunne man skabe "positiv konkurrence" om at udbyde den bedste læreruddannelse, mener han.

Liberal Alliance: Konkurrence kan give bedre læreruddannelse

Universiteterne skal have lov til at udbyde en fem-årig læreruddannelse, som skal konkurrere med professionshøjskolernes nuværende fire-årige læreruddannelse, foreslår Liberal Alliance.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Liberal Alliance har kigget på journalistuddannelsen, som i 90'erne kun blev udbudt på Journalisthøjskolen i Aarhus. En reform betød, at der også blev oprettet journalistuddannelser på Syddansk Universitet og på Roskilde Universitet. Og erfaringer derfra mener, undervisningsordfører for Liberal Alliance Henrik Dahl kan bruges, når det gælder om at skabe en bedre læreruddannelse.

"Det gik ret godt. De journalistuddannelser, der er på RUC og SDU, er virkelig gode. Der kom en positiv konkurrence, så også Journalisthøjskolen blev bedre. Den model kunne godt bruges på læreruddannelsen, så man både har de fine gamle professionsuddannelser og så prøver at lade et eller flere universiteter give et bud på, hvordan man også kunne gøre det", siger undervisningsordfører for Liberal Alliance Henrik Dahl.

Liberal Alliance: Universiteter skal kunne udbyde læreruddannelser

Radikale foreslår krav om ret til et års efteruddannelse til nye lærere

Folkeskolen.dk har spurgt Radikale Venstres undervisningsordfører Marianne Jelved til LA-forslaget. Hun var nemlig i 90'erne en af de varme fortalere for, at journalistuddannelsens monopol skulle brydes. Men hun synes ikke, at læreruddannelsen er i samme situation, som journalistuddannelsen var dengang.

"Der var jo kun én journalistuddannelse. Der var brug for flere. Sådan er det jo ikke med læreruddannelsen - den udbydes mange steder", siger Marianne Jelved.

Hun har altid været skeptisk over for tankerne om en fem-årig læreruddannelse på universitetet. Hun mener slet ikke, at læreruddannelsen er et universitetsanliggende:

"Jeg har i mange år talt for, at man i stedet for en fem-årig uddannelse sagde, at det er en fire-årig uddannelse, og så har man ret til et års efteruddannelse inden for de første fem år, man er lærer. Det tror jeg giver langt bedre effekt, for så kan du komme på hold med andre, der er i det praktiske arbejde og så kan du bearbejde erfaringer, du har fået, med kompetente lærere", siger Marianne Jelved.  

Forsker foreslår fem-årig læreruddannelse - og så turnus 

Langt til politisk flertal for ny læreruddannelse

Henrik Dahl mener, at en akademisk læreruddannelse vil betyde en helt anden tilgang til efteruddannelse.

"Der er en helt anden tankegang på universitetet. Her lærer man selv at holde sig fagligt opdateret. Man tænker ikke, at man skal efteruddanne sig. Man tænker, at man skal holde sig selv ajour", siger Henrik Dahl og tilføjer, at han også tror, at det vil give bedre skoleforskning, hvis et universitet opretter en læreruddannelse.

Overf or Politikens Skoleliv har Venstres ordfører tilkendegivet, at partiet er positive over for at drøfte forslaget. Mens Socialdemokratiet ligesom Radikale siger klart nej.

Henrik Dahl tror også, det bliver svært at samle politisk flertal for forslaget.

"Det vil vise sig hen ad vejen. Efter valget i 2015 har Folketingets flertal været meget, meget konservative, men det kunne godt tænkes, at der alligevel er nogle, der vil forandre til det bedre", siger han og tilføjer: "Man får ikke alt, hvad man peger på i politik, men sådanne ting kan modnes".

 Finsk læreruddannelse skaber undervisnings-eksperter 

DLF er klar til læreruddannelses-forsøg

Danmarks Lærerforening så gerne, at professionshøjskolerne udbød en fem-årig læreruddannelse. Men formand Anders Bondo Christensen tror ikke på tanken om, at konkurrence mellem universiteter og professionshøjskoler vil gavne uddannelsen. Han er dog klar til at støtte et forsøg med flere forskellige læreruddannelser for at høste nye erfaringer.

"Det vil vi gerne tale med Liberal Alliance og andre partier om", siger han til Skoleliv.