Innovationsminister Sophie Løhde med formand for ledelseskommisionen, Allan Søgaard. Kommisionen skal støbe fundamentet for bedre ledelse i hele den offentlige sektor.

Regeringens sammenhængsreform vil styrke skoleledelsen

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde fremlagde i formiddags regeringens sammenhængsreform, som sigter efter at effektivisere den offentlige sektor. Ambitionen indeholder blandt andet et fokus på at styrke skolelederkompetencen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringen fremlagde den nye sammenhængsreform på et pressemøde i formiddags. Reformen er skabt ud fra filosofien omkring at binde en kompleks offentlig sektor mere solidt sammen og dermed mindske resursespild og øge effektiviteten. Eller som Sophie Løhde siger til regeringens egen hjemmeside:

"Vi går nu i gang med en ambitiøs reform. Målet er en bedre og mere sammenhængende offentlig sektor. Det kræver, at vi har mod til at gå nye veje for at sikre bedre velfærd for pengene. Hvis vi alene gør som vi plejer, så får vi det vi plejer"

Analyse: Derfor vil politikerne have stærk skoleledelse

Bedre overgang og skoleledelse

Reformens berøring med folkeskoleområdet indbefatter en opfølgning på Stefan Hermann-udvalget (der undersøgte, om man kan finde bedre veje til en ungdomsuddannelse) og anbefalinger, der udmønter sig i en vurdering af overgangen mellem daginstitution og folkeskole, samt en arbejdsgruppe, der skal styrke kompetencerne hos skoleledere.

Arbejdsgruppen falder ind under et af de fire spor i reformen, som er 'Bedre Ledelse'.

"I den offentlige sektor har vi nok en tendens til at styre for meget og lede for lidt. Vi vil gerne give lederne i den offentlige sektor nogle bedre rammer for at lede og dermed også nogle større rum for at gøre en forskel", sagde Sophie Løhde på pressemødet

Ny, praksisrettet uddannelse til skolelederne på vej

 Kommission og målrettet arbejdsgruppe

Reformsporet afføder først og fremmest en ledelseskommision, hvor blandt andet skoleleder på Strandgårdsskolen i Ishøj Kommune Birgit Lise Andersen sidder.

Til forskel fra ledelseskommisionen er en arbejdsgruppe specifikt målrettet mod at styrke ledelsen hos skoleledere i forbindelse med de opgaver, som folkeskolereformen giver de enkelte skoler. Arbejdsgruppen er nedsat i samarbejde mellem regeringen og KL og skal komme med anbefalinger til, hvordan ledernes kompetencer konkret kan understøttes fremadrettet.

Ledelseskommisionen forventes at blive færdig med sine anbefalinger i slutningen af året, mens arbejdsgruppen har en noget kortere løbetid og skal afrapportere engang i foråret 2017.