Du kan blive blive fanget i SU-kontrol, hvis ikke du har styr på dine ETCS-point

Lærerstuderende får midlertidigt stoppet deres SU, hvis de bliver erklæret studieinaktive. Især studerende, der gennem uddannelsen har skiftet studieordning eller har været sygemeldte, kan blive udfordret.

Offentliggjort Sidst opdateret

Flere studerende rammes af, at de undervejs i deres studie går fra en studieordning til en anden. 

Er man ikke opmærksom, kan skiftene betyde, at man i en studieaktivitetskontrol kan blive ramt af, at man er mere end 30 ETCS-point - svarende til et halvt års uddannelse - bagud. 

Teamkoordinator på Københavns Professionshøjskole Josefine Juhl fortæller, at fordi læreruddannelsen har fået en ny studieordning, kan lærerstuderende blive særligt udfordret på deres SU. 

"Fordelingen af ECTS-point har ændret sig i den nye studieordning. Det kan give problemer, hvis man fx har været sygemeldt eller udskudt en eksamen, og dermed er kommet bagud med flere point end tilladt, og så samtidig skal overgå til en ny studieordning, hvor fordelingen af ECTS har ændret sig", forklarer hun. 

I 2019 kom der en ny læreruddannelse og igen i 2023 ændrede ordningen for læreruddannelsen sig.

Josefine Juhl fortæller, at SU-kontoret prøver at hjælpe og rådgive de lærerstuderende, så godt, som det er muligt. 

Lige præcis ændringen af studieordninger er noget, som kontoret har en dialog med Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om. 

Vær opmærksom på dine ECTS-point

Sidste år modtog kontoret 14.000 henvendelser fra studerende fra 22 uddannelser.  Det bliver ikke gjort op, hvilken uddannelse de studerende, der henvender sig, kommer fra, men en del af henvendelserne kommer fra lærerstuderende. 

"Vi har selvfølgelig haft en øget opmærksomhed på læreruddannelsen i overgangen fra den gamle til den nye studieordning", fortæller Josefine Juhl.

Blandt henvendelserne er der en del fra lærerstuderende, som er blevet ramt eller som frygter at blive ramt af de studieinaktivitetskontroller, som kontoret udfører to gange om året.

"Lærerstuderende skal – på lige fod med øvrige studerende på videregående uddannelser – være opmærksomme på den gældende SU-lovgivning. Alle studerende har mulighed for en vis forsinkelse i deres studieforløb, svarende til op til et halvt år. Ved yderligere forsinkelse risikerer man dog at blive vurderet som studieinaktiv, hvilket medfører et midlertidigt hold af SU’en", lyder det fra Josefine Juhl. 

Fordele og ulemper ved SU-lån

Tre fordele ved SU-lån

  • Lav rente: SU-lånet er blandt de billigere lån, du kan optage.
  • Fleksibilitet i udbetaling og tilbagebetaling: Du vælger selv, hvilke måneder du vil låne i, og hvor meget du vil låne – op til den maksimale grænse.
  • Udsat tilbagebetaling: Afbetalingen starter først ét år efter, du er færdig med din uddannelse. Det giver dig tid til at finde et job og etablere en stabil økonomi.

Tre ulemper ved SU-lån

  • Strammere økonomi efter studiet: Efter studielivet kan afbetalingerne på et SU-lån lægge et uønsket pres på din økonomi, i en tid hvor dine udgifter stiger og du evt. drømmer om hus eller baby.
  • Øget gæld: SU-lån skaber gæld, som langsomt vokser pga. renter. Selvom renten er lav, kan lånet over tid blive til et større beløb, især hvis du låner mange måneder i træk.
  • Begrænsning ved boligkøb: Når du senere skal søge f.eks. et boliglån, vil SU-lånet tælle med i bankens vurdering af din økonomi, og her påvirker SU-gæld dine muligheder negativt.

Kilde: BoFinans

Man har dog mulighed for at få sin SU tilbage, forklarer hun. 

"Hvis du er mere end 30 ECTS -point forsinket, så bliver din SU-betaling sat midlertidigt i bero. Men den studerende har mulighed for at genoptage den igen, når du igen 'kun' er et semester bagud i forhold til den normerede tid. Så ja, man skal fortsætte på sin uddannelse og bestå sine eksamener, så kommer SU’en tilbage". 

Lån kan være en mulighed

Løber man helt tør for SU, fordi man fx har taget fag på andre uddannelser eller været for længe om at komme gennem læreruddannelsen, så er SU-kontoret klar til at hjælpe med at vejlede de studerende i, hvad der er det bedste at gøre. 

"Hvis en studerende opbruger sine SU-klip, foreligger der som udgangspunkt to muligheder: et: Den studerende kan vælge at forsørge sig selv, eller to: Den studerende kan ansøge om et slutlån", lyder det fra Josefine Juhl. 

"Vi vejleder kun i de tilgængelige muligheder, og vi lader det derfor være op til den studerende, hvilken mulighed der passer bedst til deres livssituation. Vi understreger dog altid, at et slutlån er et lån, som – ligesom et almindeligt SU-lån – skal tilbagebetales", forklarer hun.