Københavns Professionhsøjskole får den største andel af finanslovsbevillingen, 18,1 mio. kr.

Læreruddannelserne får millioner til flere timer, selvom ny uddannelse ikke er klar

Et politisk flertal har netop fordelt i alt 65 mio. kr. til læreruddannelser i hele landet, som skal kunne mærkes fra studiestart. Men forhandlingerne om den nye læreruddannelse er fortsat ikke i gang.

Publiceret Senest opdateret

Der blev afsat 65 millioner kroner til at forbedre læreruddannelsen på dette års finanslov, og planen varsom bekendt også, at en helt ny læreruddannelse skulle være klar til studiestart i august. Men selvom forhandlingerne om en ny læreruddannelse endnu ikk er gået i gang, har partierne bag finanslovsaftalen, regeringen, SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne sent i går aftalt at udmønte årets finanslovsbevilling til uddannelsesstederne.

"Vi sørger nu for, at de lærerstuderende får flere timer på skemaet og mere vejledning og feedback fra deres undervisere. Det er første skridt på vejen, inden vi tager hul på forhandlinger om en ny og bedre læreruddannelse", siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i en pressemeddelelse.

Særlige tilskud til læreruddannelsen i 2022
Institution (Mio. kr., 2022-pl)Tilskud
Københavns Professionshøjskole18,1
Professionshøjskolen Absalon6,9
Professionshøjskolen UC Nordjylland7,6
Professionshøjskolen UC Syddanmark6,2
Professionshøjskolen VIA University College16,8
UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole7,9
Den Frie Lærerskole i Ollerup1,5
Samlet65,0

"Jeg havde håbet, at pengene var kommet sammen med en ny og bedre læreruddannelse, og det er mega ærgerligt, at regeringen endnu ikke har indkaldt til forhandlinger om det, men pengene til flere timer og en bedre uddannelse skal ud uanset hvad", lyder det fra den radikale uddannelsesordfører Katrine Robsøe.

Ministeren lover nu, at han inviterer til forhandlinger om en ny og bedre læreruddannelse. I den sammenhæng skal der fordeles yderligere 125 mio. kr. i et varigt løft af uddannelsen fra 2023.

Både Danmarks Lærerforening og Lærerstuderendes Landskreds har siddet med i den udviklingsgruppe, som sidste år afleverede det forslag til ny læreruddannelse, politikerne endnu ikke har taget fat på at forhandle. Udspillet rummer foruden de ekstra undervisningstimer, professionshøjskolerne nu får midler til, også en markant styrkelse af praktikken. Og hverken LL-forperson Caroline Holdflod eller DLF-formand Gordon Ørskov vurderere, at der er penge nok til det i finanslovsbevillingen.