Anmeldelse

Udviklingspsykologiske teorier

Udviklingspsykologiske teorier

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En hyggelig bog. Et værk, hvor læseren genmøder de ikonpsykologer, som gennem 100 år var nøglepersoner i konstruktionen af det udviklingspsykologiske domæne. De fastlagde, hvornår rejsen gennem barndommens land var korrekt udfoldet i forhold til tidens socialkarakterkrav, og hvornår kanterne påkrævede tilslibning.

Fakta:

Titel: Udviklingspsykologiske teorier

Pris: 398 kroner

Sider: 492 sider

Serie: Socialpædagogisk Bibliotek

Type: Bog

Forlag: Hans Reitzels Forlag

De er der alle: Freud, Skinner, Erikson, Lorentzer og en lang række teorikonstruktører, der ellers hviler velbegravede på de forældede psykologiske teoriers voksende kirkegård, mens glemslens støv pudrer deres gravstene. Reich - karakterpanser og orgasmerefleks - min gamle helt. Glasers realitetsterapi "Så kan de lære det", som havde monopolstatus i narkobehandlingen. Maslows underlige behovspyramide, der skulle passivisere efterkrigsgenerationens forbrugskrav.

Men - og et stort men: Hvor mange gange kan en bog genoptrykkes, selv om forlaget påklistrer nye kapitler? Her i fjerde udgave - Bowbys tilknytningsteori. Forrige gang - Sterns kompetente barn-konstruktion (mens mor passer sit arbejde). Relevant stof, men er det den bog om udviklingspsykologi, som seminariestuderende, der skal agere i forhold til postmodernismens unger, skal presses til at købe? Studerende, der undervises af psykologer, som eksisterer i socialkonstruktivismen, kritisk psykologi, neurologisk/genetisk determinisme og kognitiv tilpasnings teori. Stress er omtalt en gang i bogen (Piaget/1940'erne), mens kastrationsangst får fire hits, penismisundelse to.

Femte gang, bogen genoptrykkes, bør den døbes "Historiske udviklingspsykologiske teorier". Så passer hatten til hovedet. Men svært hyggelig læsning for ældre psykologer.