Anmeldelse

Aktionslæring

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er sjældent, at der skrives bøger om læreres læring i hverdagen eller i de situationer, der ligger lige i forlængelse af lærernes hverdag. Der er vel mange, der ikke tillægger læreres udvikling af professionsviden betydning? Det er derfor godt, at der nu er kommet en god, læsevenlig og systematisk bog, der netop indtager det standpunkt, at læreres egenbestemte videnudvikling er et vigtigt omdrejningspunkt i skoleudvikling. De tre forfattere kalder det aktionslæring og kalder bogen for en brugsbog. At kalde en bog for en brugsbog er altid svært, for hvad betyder det? Forestillingen om en bog, der kan bruges i praksis af lærere, der gerne vil eksperimentere med egen praksis, kunne betyde, at der i bogen var mange arbejdsopgaver eller træningsopgaver. Det er der ikke, og det er synd! Der er dog som appendiks optrykt tre eksempler på arbejdsark, interesserede læsere kan bruge, ligesom der henvises til bogens hjemmeside. Et besøg her gav dog ikke brugbare resultater til videre arbejde med bogen.

Fakta:

Titel: Aktionslæring

Forfatter: Helle Plauborg, Jytte Vinther Andersen og Martin Bayer

Pris: 210 kroner

Sider: 139 sider

Type: Bog

Forlag: Hans Reitzels Forlag

Bogens indhold er bortset fra ovennævnte aldeles glimrende, og bogen bør læses af de mange lærere, der fortsat gerne vil udvikle praksis som team eller som skole. Aktionslæring bygges op omkring fem arbejdsfaser: Formulering af problemstilling, iværksættelse af aktioner, observation af aktioner, den didaktiske samtale og bearbejdning af erfaringer. Særligt stærkt står kapitlet om at observere aktioner. Omdrejningspunktet her er en case om et undervisningsforløb i natur/teknik i 5. klasse. Casen og den efterfølgende bearbejdning er rigtig spændende læsning. Bogen er ikke i sig selv en teoretisk - akademisk - bog, men den åbner gennem gode henvisninger til yderligere litteratur- for dem, der vil vide mere. Bogen kan og bør bruges på praktiklærerkurser eller i forbindelse med den praktiklæreruddannelse, nogle CVU'er udbyder.