I anledning af Kvindernes Kampdag er lærernes køn anonymiseret. Gæt deres køn og deltag i konkurrencen om en iPod shuffle.

Kampdag: Lærerne vil have flere mænd

Flere mænd på lærerværelset. Det ønsker lærere af begge køn på Sundbyøster Skole på Amager. Folkeskolen.dk har i anledning af kvindernes kampdag 8. marts talt med en gruppe lærere om ligestilling på lærerværelset. Læs mere - du kan vinde en IPod...

Offentliggjort Sidst opdateret
Lærerne på Sundbyøster Skole brugte spisepausen på at debattere, hvorvidt kvindernes kampdag stadig er berettiget.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Der er for få mandlige kolleger og for mange mandlige ledere. Det er nok det, vi taler mest om i forhold til ligestilling", siger lærer D. Madsen, 44 år.

Kyllingespyd, foliebakker, grov-sandwich og rugbrødsklemnmer fylder de ovale borde på lærerværelset. Hovedparten af lærerne i denne spisepause er kvinder. Og sådan forholder det sig på lærerværelserne i hele landet. Kun 30 procent af DLF's aktive medlemmer er mænd. Og på Sundbyøster Skole er lærerne enige om, at der brug for flere brede skuldre og dybe stemmer i skolen. "Der er ikke ret mange mænd, der søger de stillinger, der er", siger S. Østed, der har været lærer i 25 år. "Ja, der mangler desværre nogle flere mandlige lærere, og det ville især være godt for eleverne. De bruger i forvejen så meget tid sammen med deres mødre. De mangler mandlige rollemodeller", siger B. Petersen.

Begge køn skal kæmpe

I Politiken luftede ligestillingsminister Lykke Friis forleden, at hun hellere så, kampdagen var for begge køn - og ikke kun kvinderne.

I. Andersen, der har været lærer i 34 år, bakker op om ministeren:

"Der er nogle steder, hvor mændene ikke kommer til, og hvor kvinderne sidder på det hele. Så det kan der godt være behov for. Men folkeskolen er et af de steder, hvor ligestillingen er ret god", mener I. Andersen.

M. Lorenzo er ikke læreruddannet og har arbejdet som lærer på mange skoler.

"Ligestillingen har det fint. På de skoler, hvor jeg har været, er der ikke noget at komme efter", siger M. Lorenzo. Men sådan har det ikke altid været.

"Før i tiden var det gamle mænd, der sad på det hele. Det var mændene, der sad på fagfordelingen. De fik det, de helst ville have. Men vi kuppede dem. Vi begyndte at komme til alle møderne. Det behøver vi ikke mere. Der blev indført nye fagfordelingsregler, så blev det mere retfærdigt efter vores mening", siger G. Pedersen, der har været lærer i 34 år.

A. Kisch er nyuddannet og havde i går første arbejdsdag på Sundbyøster Skoler.

"Der er stor efterspørgsel på mandlige lærere. Derfor bliver kvindelige lærere tilsidesat, når de søger job Det er ikke noget, jeg har oplevet her. Men andre steder. De nyuddannede mænd har det lettere på lærerværelset. Mange kvinder kommer hurtigt hen og giver hjælp".

Barselsorlov

Når emnet lander på barselsorlov, er meningerne delte:

"Jeg havde 14 dage. Når man ser rundt omkring, så er det kvinderne, der tager det hele", siger S. Ørsted.

"Jeg synes, at mændene skal have mere tvungen barsel. På den måde kan kvinderne ikke komme og tage det hele", lyder det fra G. Pedersen

"Det skal være noget man aftaler med faren. Det skal ikke være tvunget, hvem der skal tage hvad", mener A. Kisch.

"Barselsordningen fungerer fint. Mænd ammer jo ikke, så jeg kan ikke se, at de skal have mere barsel", supplerer A. Abildgaard, der var på barsel i 26 uger.

Gæt lærernes køn og vind en Ipod

I anledning af kvindernes kampdag udlodder folkeskolen.dk en Ipod Shuffle 2GB blandt de læsere, der kan gætte kønnet på flest af de lærere, der udtaler sig i denne artikel. Du deltager i konkurrencen ved at give dit bud på, om kvindernes kampdag stadig er aktuel i kommentarfeltet nedenfor, hvor du også skal opremse de nævnte lærere og dit bud på deres køn. Redaktionen trækker i morgen tidlig lod blandt de rigtige besvarelser. Vinderen får direkte besked via mail og bliver også offentliggjort nedenfor.

(deltagelse i netdebatten kræver login - du kan oprette dig en brugerprofil på folkeskolen.dk nedenfor)

VINDEREN ER FUNDET

redigeret 9. marts kl. 09.57

Kvindernes kampdag er ikke længere nødvendig. I hvert fald ikke på lærerværelset. Det er budskabet fra størstedelen af deltagerne i folkeskolen.dk's konkurrence.

Der var fire brugere af folkeskolen.dk, der svarede rigtigt;

Claus Vang, Kirsten Bjerregaard, Sarah Dalgaard Olsen og Jeannette Grøn Johansen.

Webredaktør Karen Ravn har trukket lod blandt de rigtige besvarelser - og op af hatten kom:

Kirsten Bjerregaard.

Stort tillykke til vinderen, som er blevet kontaktet per e-mail og meget gerne må sende sin adresse til redaktionen.

Tak for deltagelse og debat om kvindernes kampdag.