Anmeldelse
Samtaleark til de små klasser / Min egen samtalebog 2 og 3
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En af nyskabelserne i folkeskoleloven var den løbende evaluering.
På de enkelte skoler og i kommunerne er kreeret en mangfoldighed af skemamaterialer/redskaber, der kan hjælpe elever, lærere og forældre med de nu meget bredere vurderinger.
Fra forlagene er der selvfølgelig lidt hjælp at hente til dette arbejde.
Dafolo har udsendt nogle 'Samtaleark' for henholdsvis 1.-2. klasse, 3. klasse og 4. klasse.
Arkene er tænkt som direkte forberedelse af og brug i forbindelse med forældresamtaler.
På illustrerede skemaer skal eleverne alene, sammen med læreren og med forældrene tage stilling til udsagn vedrørende 'sociale', 'kulturelle' og 'faglige forhold'.
Udsagnene vurderes som 'Det er jeg god til', 'Jeg gør det, så godt jeg kan' og 'Det kan jeg godt gøre bedre'.
I samtalearkene for 3. og 4. klasse er der gjort plads til skriftlige aftaler inden for hvert af områderne.
Fra Kroghs Forlag foreligger 'Min egen samtalebog' 2 og 3 for henholdsvis 2. og 3. klassetrin. Ifølge forlaget er der flere på vej.
Bøgerne lægger op til to årlige forældresamtaler, men tænkes brugt bredt i løbet af skoleåret.
Bøgerne skal opbevares hos klasselæreren og bruges til, at eleverne undervejs kan udtrykke - primært i tegninger - hvad de ønsker sig omkring årets arbejde. De kan lave årsplaner, planer for undervisningen i kommende uger og vurderinger af forløb. Sidstnævnte for eksempel under overskrifterne 'Det skal vi lære - og sådan skal der arbejdes' og 'det lærte jeg - og sådan gik det'.
Hæfterne indeholder desuden skemaer til egentlig forberedelse af samtaler elev/lærer/forældre.
Eleverne skal her, som i andre materialer, forholde sig bredt til en række forhold omkring skolearbejdet.
I tilknytning til de to hæfter er udarbejdet en lille lærervejledning, der side for side beskriver, hvad de skal/kan bruges til.
Om ovennævnte typer udgivelser kan der blot siges, at de sikkert kan være udmærket inspiration for lærerne, når der skal evalueres og fastsættes mål på de yngste klassetrin.
Imidlertid er det sandsynligt, at den pædagogiske virkelighed ikke altid kan puttes i de samme kasser og skemaer. Således må lærerne nødvendigvis også selv udvikle og tilpasse redskaberne til de enkelte elever og den aktuelle klasse.