På videoerne ligger eleverne hen over bordene og sover, mens læreren forvirret ser til.

Ny trend breder sig på sociale medier: Læreren bliver filmet i smug

På TikTok florerer lige nu korte film fra klasseværelset, hvor eleverne til lærerens forbavselse lader som om, de falder i søvn. Tag snakken med dine elever om, at hvad der virker som en harmløs spøg faktisk forbryder sig mod en række regler, hvis videoerne optages og deles uden samtykke, lyder rådet fra ekspert.

Publiceret Senest opdateret

En elev rækker hånden i vejret og spørger: "Er her ikke lidt varmt?" Så snart spørgsmålet er stillet, lader klassen som om, de falder i søvn henover bordene og efterlader læreren perpleks.

I mellemtiden filmer en mobiltelefon det hele i skjul, og videoen bliver bagefter lagt op på det sociale medie TikTok.

Sådan er fremgangsmåden i store træk i en trend, der spreder sig hastigt på de danske folkeskoler.

Eva Fog Noer er digital pædagog og ekspert i børns digitale liv. Hun fortæller, at der er eksempler på trenden helt fra indskolingen til gymnasiet.

"Det er en meget populær trend, blandt andet fordi den bliver anset for at være ret harmløs", siger hun til folkeskolen.dk.

Virker harmløs, men bryder en række regler

Men at trenden ikke nødvendigvis er så harmløs igen er der begyndt at dukke de første eksempler op på. I en video, der er gået viralt på det sociale medie, fortæller en elev, at "hun halvt er blevet meldt" til politiet.

I hvert fald har politiet ifølge eleven været ude på skolen og fortælle, at listen af regler, trenden forbryder sig imod, er lang.

"For det første må man ikke filme nogen skjult. For det andet har flere elever delt videoerne uden at snakke med læreren først. For det tredje er det en skærpende omstændighed, når man filmer folk mod deres vilje på privat grund. For det fjerde er der særlig lovgivning omkring at udstille kommunalt ansatte, som lærere jo er", remser Eva Fog Noer op.

Særligt den del med, at en skole er privat område, kan være svær for eleverne at forstå, understreger eksperten.

Og netop fordi trenden på den ene side synes så harmløs, men overtræder så mange regler, er der god grund til at tage den op i klassen som en konkret anledning til en diskussion om digital adfærd, tilføjer hun:

"Forhåbentlig har man allerede haft snakken om billeddeling, men her bliver det meget konkret. Der er eksempler på, at eleverne har spurgt alle deres klassekammerater, som jo er med på spøgen, om de må dele videoen, men ikke læreren".

Eva Fog Noer kan se på kommentarerne på de sociale medier, at snakken om trenden bliver taget mange steder. Nogle steder melder eleverne om sanktioner, mens andre skriver, at deres lærer "ikke er så kedelig".

"Mange lærere trækker på skuldrene og synes, det er sjovt. Men det er ikke alle, der vil have det sådan", siger hun og understreger, at det derfor er endnu vigtigere med en snak om, at folk grænser kan være forskellige - og at man derfor altid skal spørge om lov.

Skulle man som lærer opleve, at eleverne pludselig lader som om, de falder i søvn, efter en har spurgt til, om der er varmt i lokalet, kan man som udgangspunkt regne med, at det er blevet filmet.

"Og så skal man som lærer være meget tydelig omkring, om man vil have, at det bliver lagt ud eller ej", siger Eva Fog Noer.

For dem, der måske ikke kender TikTok så godt: Hvem bliver videoen delt med, hvis man går med til, at den bliver det?

"TikTok er det hurtigst voksende sociale medie lige nu. Der er over en milliard brugere på verdensplan. Videoerne går ikke kun viralt på TikTok, men også på Instagram, Facebook og andre steder, samtidig med at de bliver indekseret hos Google. Så det korte svar er: Hele verden".