Anmeldelse

Lige her? - Et undervisningsmateriale i køn og ligestilling

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har en minister for ligestilling. Det er godt nok altid en bibeskæftigelse for en af de kvindelige socialdemokratiske ministre, så de travle damer også har noget at lave i weekenden. Sit helt eget ministerium med departement og styrelse kan ikke rigtig tænkes - endnu. Endsige en mand på posten.

I skolen skal vi også undervise i ligestilling, for eksempel prøve at forklare, hvorfor kvinder gennemgående får mindre i løn for samme arbejde. Det er svært. Det er nemmere at køre ligestillingsundervisning efter recepten: i Danmark har vi bragt det herligt vidt, se bare på de varme lande, de katolske lande, de fjerne kulturer, hvor de har enormt langt igen.

Den recept har tilrettelæggerne af det foreliggende materiale da også fulgt. De har fremstillet dyre overheads om masaierne i 70'erne, islændingene i 70'erne, samoanerne i 20'erne, nayar-folket i 40'erne, runakunaerne i 70'erne, nordmænd i Varangerfjorden i 60'erne, trobrianderne i 20'erne, vietnameserne i 90'erne, myten om amazonerne fra 500 før Kristus og vittigheder om os selv nu. Men altså stort set førmoderne stenalderkulturers forhold for mænd og kvinder. Tilrettelæggerne oplyser i forordet, at meningen er at diskutere vores egne problemer med arbejdsfordelinger, politik, kærlighed og ægteskab. Det kan kun flippe ud udi antropologiske vittigheder med det materiale, der ikke trækker de centrale kulturers lange historiske linjer op, men kun giver glimt af trængte, ofte forsvundne kulturer.

De syv gange 64 kort, der kan lægge op til gruppediskussioner, styrer også i alle retninger, som ikke har noget med ligestilling at gøre.

Hæftet med to tegneserier, 'Adam og Askepot' og 'Bella og Bløddyret', fortæller i nogle usandsynligt grimme tegninger om pigers opfattelse af to drengestereotypier. Plakaten giver under en m/k-collage en række statistiske oplysninger om kvinder og mænd, heraf flest fra Ligestillingsrådets årsberetning.

Ud over det idiotisk forenklede indhold i lærervejledningen forstyrres læsningen også af en sproglig armod og af skribenternes problemer med personlige stedord og bøjningen af udsagnsord. Faldt det ikke tilrettelæggerne ind at kontakte en dansklærer? Materialet er udgivet af fagforeninger, der nu altså kaster sig ud i at mene noget om kærlighed og ægteskabelig arbejdsdeling. Det er tydeligvis ikke Kvindeligt Arbejderforbunds og LO's oplagte speciale.

En lærer, der sorterer grundigt og styrer benhårdt, kan muligvis bruge dele af materialet, når det nu er gratis. Det er ikke umiddelbart anvendeligt til saglig og faglig ligestillingsundervisning i folkeskolen