'Kære sprogkolleger - der må altså gøres noget! Google oversæt, Word ordbog m.m.m. har overtaget mine elevers evner til selv at skrue en sætning sammen på tysk'. Sådan skrev Anne Lünell i Facebookgruppen 'Faglig sparring for tysklærere' i januar. Opbakning til opslaget fik hende til at skrive et brev til Børne- og Undervisningsministeriet sammen med Jessica Uebelin.
"Kære sprogkolleger - der må altså gøres noget! Google oversæt, Word ordbog m.m.m. har overtaget mine elevers evner til selv at skrue en sætning sammen på tysk". Sådan skrev Anne Lünell i Facebookgruppen "Faglig sparring for tysklærere" i januar. Opbakning til opslaget fik hende til at skrive et brev til Børne- og Undervisningsministeriet sammen med Jessica Uebelin.

Tysklærere ønsker fokus på Google Translate: Det har ødelæggende effekt på tysktimerne

To tysklærere har skrevet et brev til Børne- og Undervisningsministeriet for at gøre opmærksom på, at der er brug for en diskussion om, hvordan elevernes brug af Google Translate kan begrænses.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Digitale hjælpemidler som Google Translate har fået alt for stor indflydelse på tyskundervisningen. Både i hverdagen og til den skriftlige prøve.

Det mener to tysklærere Anne Lünell og Jessica Uebelin.

Udfordringen er så stor, at de sammen har skrevet et brev til Børne- og Undervisningsministeriets læringskonsulent i tysk i håbet om, at det er et problem, som ministeriet vil tage op.

Ligesom Jesscia Uebelin  og Anne Lünell deler han synspunktet om, at der er brug for en snak om tyskfagets fremtid og forhold til de digitale hjælpemidler.

"Vi har heller ikke en løsning endnu. Derfor bliver vi hurtigst muligt nødt til at starte diskussionen. Også i ministeriet. Vi har jo alle et fælles mål: Vores elever skal være så kompetente til tysk som overhovedet muligt. Og de skal ikke springe over, hvor gærdet er lavest".

Corona har forstærket problemet

Jessica Uebelin fortæller, at hun oplever, at elevernes brug af digitale hjælpemidler tilmed er blevet forstærket efter to år med coronapandemien.

"Nogle steder har eleverne misset en masse undervisning, fordi man ikke har kunne blande eleverne på tværs af klasser. Og så har onlineundervisningen gjort eleverne endnu mere usikre. Mange har ikke turde sige noget, og som lærer har man mistet kontrollen over undervisningen. Vi har jo ikke kunne tjekke, hvilke programmer de bruger, når de arbejder derhjemme".

Folkeskolen.dk/tyskfransk har forsøgt at få en kommentar fra læringskonsulent i tysk Line Olsen Lyhne.

Børne- og Undervisningsministeriet har svaret, at det er børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der udtaler sig om politiske emner.

Men ministeren har ikke mulighed for at komme med en kommentar.

Powered by Labrador CMS