”Mini Skills Helsingør viser en masse forskellige fag, uden at man propper uddannelsen ned i halsen på de unge, og det er ret unikt”, siger Torben Granat, UU-vejleder i Helsingør Kommune.

UU-vejleder: ”Det handler om at gøre de unge valgparate – så de kan stå fast i deres valg”

600 elever fra 7. klasse deltog i sidste uge i Mini Skills Helsingør, hvor de kunne prøve kræfter med 18 forskellige håndværksfag. Dagen skal gerne så nogle frø, skabe interesse og kendskab, så flere på sigt vælger en erhvervsuddannelse.

Publiceret Senest opdateret

Skift et dæk. Pynt en kagemand. Farv hår. Sæt en rude i. Mur en væg.

Blot fem af de aktiviteter, 600 elever fra 7. klasse i torsdags kunne kaste sig ud i for at få forskellige håndværksfag lidt mere ind under huden. Torsdag blev der nemlig afholdt Mini Skills Helsingør i Hal 14 i Værftshallerne, og mekaniker, bager, frisør, glarmester og murer var blandt de i alt 18 forskellige håndværksfag repræsenteret på den praktiske uddannelsesdag.

Mini Skills Helsingør

- Foregik torsdag den 31. marts i Hal 14 i Værftshallerne i Helsingør.
- Her deltog 600 7.-klasseselever fra 28 klasser på seks udskolingsskoler i Helsingør Kommune.
- Er udviklet af Skolepiloterne på Ungdomsskolen i Helsingør i samarbejde med Ungeenheden i Helsingør Kommune samt U-Nord og Erhvervs- og Industriforeningen i Helsingør.
- Blev holdt første gang i 2019 med deltagelse af omkring 350 elever fra 7.-klasserne i Helsingør Kommune. I 2020 og 2021 blev det aflyst grundet corona. I 2022 er dagen obligatorisk for alle 7.-klasserne i kommunens folkeskoler.

Dagen skal både skabe større kendskab til håndværksfagene og stimulere interessen for erhvervsuddannelserne – og på den lange bane få flere unge til at vælge en håndværksmæssig uddannelse. Målet med Mini Skills Helsingør er at flytte de unges fokus fra uddannelsesvalget – og i stedet stimulere nysgerrigheden for selve faget. Derfor handler Mini Skills Helsingør i høj grad om, at de unge selv prøver fagene og bliver undervist af håndværkerne og deres lærlinge.

”Det giver altid noget at møde en håndværker, der kan sit fag og er stolt af det. Samtidig får eleverne en hands-on-erfaring og en fornemmelse af den kæmpe bredde, der er i de erhvervsfaglige uddannelser. Så Mini Skills supplerer de øvrige ting, vi laver som UU-vejledere – og der er en hel fantastisk energi på dagen”, siger Maj Brit Have, UU-vejleder i Helsingør Kommune, der har fast plads på udskolingsskolen Tibberupskolen i Espergærde.

7.-klasserne begejstring er helt essentiel

Torben Granat er også UU-vejleder i Helsingør Kommune – med fast tilknytning til Nordvestskolen og Skolen i Bymidten.

”Eleverne er delt, så 300 elever er på Mini Skills om formiddagen og 300 elever om eftermiddagen, og de unge er både motiverede og interesserede. Det gør en forskel at prøve forskellige fag på egen krop, så Mini Skills er med til at så et frø og skabe interesse for erhvervsuddannelserne”, mener Torben Granat.

Han har været med i arrangørgruppen til Mini Skills og fortæller, at det er meget bevidst, at det lige præcis er 7.-klasserne, der deltager. ”Håndværkerne mente, eleverne skulle være ældre, men i 7.-klasse kan man stadigvæk begejstres, og det er helt essentielt, hvis vi skal stimulere nysgerrighed, interesse og plante et frø i forhold til, at flere unge skal få lyst til at vælge en erhvervsuddannelse”, siger Torben Granat.

Åbner elevernes øjne for valgmuligheder

I Helsingør Kommune står kommunens UU-vejledere for al undervisning i det timeløse fag Uddannelse & Job. I 7. klasse er vejledningen bygget op omkring Mini Skills, så aktivitetsdagen i Hal 14 bliver forberedt og efterbehandlet sammen med UU-vejlederne ude i klasserne.

Forberedelsen i klasserne handler om, at hver elev gennem et spørgeskema skal vælge tre workshops på Mini Skills, de skal deltage i. Valgene bliver foretaget ud fra et spørgeskema, hvor eleverne skal svare på blandt andet, om de kan lide at arbejde udenfor, lide at arbejde sammen med andre, godt kan lide tal og orden mv.

”Mini Skills giver eleverne en fornemmelse af den kæmpe bredde, der findes i de erhvervsfaglige uddannelser”, siger Maj Brit Have, UU-vejleder i Helsingør Kommune.

”Udskolingselever skal selvfølgelig også have viden om de forskellige uddannelser, adgangskrav mv., men i 7.-klasse handler det om, hvem er jeg, hvad kan jeg lide, hvad er jeg god til og hvad passer bedst til mig. Så eleverne får et billede af dem selv, så de kan stå fast i deres uddannelsesvalg, også selvom de vælger anderledes end bedstevennen/veninden”, siger Maj Brit Have og fortsætter:

”Så i vores arbejde i 7. klasse og med Mini Skills handler det om at åbne elevernes øjne for valgmulighederne. Et element i skridtet til at blive valgparat, så eleverne kan træffe et kvalificeret valg, når de skal vælge i slutningen af 9. klasse”.

At mure en væg op er ikke helt nemt. På Mini Skills Helsingør fik eleverne selv mulighed for at bruge en mureske

I forberedelsen til Mini Skills arbejder UU-vejlederne også med at få eleverne til at se, hvor mange faguddannelser, der har en andel i deres egen hverdag. For eksempel ved at tage udgangspunkt i klasselokalet og hvilke elementer, der findes dér; gulv, el, vinduer, borde. Eller i sig selv og deres familie - bedsteforældrene får måske hjælp fra social- og sundhedspersonale, de går selv til frisør, går med smykker fra en guldsmed mv.

Dagen skaber netværk til håndværksmestre

Mere end 20 virksomheder fra 18 forskellige håndværksfag deltog på årets Mini Skills Helsingør, og de deltagende virksomheder havde lavet hver en workshop, hvor eleverne kunne få en fornemmelse for faget og prøve noget af faget selv. Blandt de mange håndværksfag var tækkemand, tjener, brandmand og smed.

Imellem workshoppene var der forskellige konkurrencer og interview med blandt andet unge lærlinge på fællesscenen.

De mange elever kommer klassevis til Mini Skills sammen med egne lærere, og UU-vejlederne hjælper og guider eleverne. Samtidig bruger de dagen til at netværke med blandt andet de mange deltagende håndværksmestre.