Anmeldelse

Samerne – et urfolk i nord

Brudstykker af samernes fortid

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Før Unge Pædagoger blev revolutionære, udgav de på deres forlag bøger, som var meget pædagogiske, for eksempel »Gut en stenalderdreng« og »Bo en bronzealderdreng«. Folk i pensionistalderen vil have dem i levende erindring. Blandt titlerne var også »Marit fra Lapland« (i litteratur for børn hedder alle norske piger åbenbart Marit), og via denne elskelige bog lærte mange danske børn om rener, pulke og kåter.

Siden er der kommet enkelte nye titler til, især oversat fra norsk, men der er ingen garanti overhovedet for, at danske skolebørn hører noget om lapper, som naturligvis i dag kaldes samer.

Men samerne findes, og med de nye holdninger til naturfolk, indfødte eller oprindelige folk, eller urfolk, som de kaldes i denne bog, har de nu fået rettigheder, eget flag og eget parlament. Men kun en lille brøkdel af dem lever i dag af rensdyrhold.

Forfatteren har rejst i samernes land i fire år og har samlet en righoldig viden om folket og dets vilkår og moderne levevis samt om historien. Det har resulteret i en læseværdig bog, som samtidig er en omfattende databank, der vil kunne benyttes såvel til lærerens forberedelse som til supplerende litteratur for de ældre elever i emner om for eksempel Skandinavien eller oprindelige folk.

Den ret omfattende tekst er lettilgængelig, opdelt i små afsnit med margenrubrikker og illustreret med mange fotos, hvoraf de fleste er i farver og taget af forfatteren selv.

Der er en god indholdsfortegnelse, som er anbragt bagerst og kaldes register, men ikke noget egentligt stikordsregister.

Vi har ikke megen relevant litteratur om dette spændende nordiske folk, men denne bog vil gøre god fyldest.