Efter Herlufsholm-dokumentar: SF vil indføre whistleblower-ordning for skoleelever

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil forbyde præfektordninger, hvor elever får særlige beføjelser over for andre elever.

Publiceret

Tv2 viste i aftes dokumentaren "Herlufsholms hemmeligheder", hvor tidligere elever og dokumenter afslørede grov mobning, vold og seksuelle krænkelser på den private kostskole ved Næstved. Afsløringerne får nu SF’s børne- og undervisningsordfører Charlotte Broman Mølbæk til at foreslå , at der bliver indført en uafhængig whistleblowerordning for skoleelever på alle grundskoler.

"Tv2’s afsløringer er dybt alvorlige, og jeg mener, det er meget alvorligt, at elever, der er uden deres forældre og har brug for tryghed, bliver svigtet på den måde", siger hun i en pressemeddelelse.

"Jeg kan kun undre mig over, at det først er nu, når et tv-hold begynder at interessere sig for det, at så grove sager ser dagens lys. Det kunne tyde på, at eleverne ikke bliver beskyttet godt nok på skolen. Og derfor foreslår vi i SF, at vi skal have en uafhængig whistleblowerordning for skoleeleverne, som de kan kontakte, hvis noget ikke er, som det burde være".

Whistleblowerordningen skal være for alle grundskoleelever, uanset om det er folke- eller friskoler, og eleverne bor der eller ej. Men SF bakker også op om, at undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ifølge B.T. vil ulovliggøre præfekttraditionen, hvor en gruppe ældre kostskoleelever har særlige beføjelser i forhold til de andre elever.