It-problemer går hårdt ud over lærere og elever på Frederiksberg

Lærere, elever og forældre på Frederiksberg har i mere end et halvt år måttet leve med, at skolernes it-systemer ikke fungerer og at kommunen ikke informere tilstrækkeligt om problemerne.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Software- og hardwareproblemer har i dette skoleår og i særdeleshed efter efterårsferien været så massive, at vi opgiver at benytte selv de mest grundlæggende it-værktøjer. Helt aktuelt kan flere skoler kun med hiv og sving gennemføre projektopgaven i 9. klasse, og der er eksempler på, at terminsprøver ikke kan gennemføres på normal vis, fordi skolernes netværk har været nede eller er ekstremt langsomt", siger formand for Frederiksberg Kommunelærerforening Ane Søegaard.

Det kommunale Frederiksberg Net, som skolerne er koblet på, er hovedårsagen til problemerne. Netværket har i mange måneder været meget langsomt og i perioder lukket ned.

"Resultatet er, at lærerne aldrig kan være sikre på at kunne bruge nettet. Derfor må vi forberede timerne to, tre gange for at være sikre på, at undervisningen kan gennemføres. Vi kan heller ikke altid svare på e-mail eller henvendelser via forældreintra. Det er ganske uholdbart", siger Ane Søegaard.

Dårlig it-service

Netproblemerne medfører, at skolerne ikke får den nødvendige service på it-området. Derfor står mange computere hen uden at kunne bruges, flere interaktive whiteboards fungerer ikke, og en af skolerne råder kun over én printer til 50 lærere og 600 elever.

"Det giver lærerne masser af stress og belaster arbejdsmiljøet. Jeg tvivler desuden meget på, at kommunen overholder sin forpligtelse til at sikre, at elever og lærere har adgang til de undervisningsresurser, der er nødvendige for at kunne opfylde Undervisningsministeriets bekendtgørelse om formålet med brug af edb i undervisningen", siger lærerformanden.

Ifølge Ane Søegaard er det værste ikke netværksproblemerne, men at kommunen ikke har informeret forældrene.

"Lærerne har flere gange henvendt sig for at få kommunen til at fortælle forældre og elever om situationen og for at få it-afdelingen til at fremlægge en realistisk plan for en løsning. Det eneste, vi har fået, er en beklagelse af et konkret eksempel på dårlig informationen og en teknisk forklaring på et virusangreb i starten af februar", siger lærerformanden.

I den forløbne uge anmeldte en anonym lærer Frederiksberg Kommune til arbejdstilsynet for ikke at sikre arbejdsvilkår på it-området, der gør det muligt for lærerne, at løse deres opgaver inden for den almindelige arbejdstid.

Folkeskolen.dk forsøger i øjeblikket at få en kommentar fra Frederiksberg Kommune.