fsgratis
"I gymnasiet var fysik på mit yndlingsfag, så det har jeg valgt. Og så har jeg valgt dansk. Og vil jeg gerne lære didaktik og pædagogik og et helt nyt håndværk”, siger Sine Heltberg

Karriereskifte: Fra kontorchef til lærerstuderende

Efter en lang karriere som embedsmand tog Sine Heltberg for et halvt år siden en radikal beslutning. Hun sagde jobbet som kontorchef op og begyndte at læse til lærer. Det har hun ikke fortrudt et øjeblik.

Publiceret

Et væld af rosende ord og stor anerkendelse. Det er, hvad Sine Heltberg (47) er blevet mødt med, siden hun for et halvt år siden skiftede et kontorchefjob i Søfartsstyrelsen ud med en meritlæreruddannelse på Københavns Professionshøjskole.

Faktisk har hun prøvet, at helt fremmede mennesker har takket hende, når hun har fortalt om sit studie.

”Jeg er blevet meget overrasket over, at folk synes, det er megafedt, at jeg har valgt at blive lærer. Jeg er ikke vant til, at folk har en holdning til det, jeg laver. Jeg er overrasket over, hvor mange, der faktisk går med de samme tanker”, siger Sine Heltberg.

Hun synes, at lærernes indsats er værd at sætte pris på.

”Folkeskolen er for mig velfærdssamfundets kronjuvel. Det er et sted, hvor alle mødes. Der er en masse værdier i det. Det er sjovt og privilegeret at være sammen med børn. Det ville være så meningsfuldt, hvis jeg kunne hjælpe nogen med at få en god grunduddannelse”.

Corona førte til karriereskifte

Ideen om at skifte retning i livet voksede lige så stille under corona. Ansatte i staten var sendt hjem bag skærmene i meget lang tid.

”Det var de mange timers arbejdstid bag skærmen, som gjorde, at jeg til sidst tænkte, at det skal jeg ikke bruge mit liv på. Jeg er 47, og hvis jeg skulle noget andet, så skulle det være nu, så jeg kan have et egentligt arbejdsliv efter uddannelsen”, siger hun.

Hun tager en meritlæreruddannelse på fuld tid, som hun selv betaler. Ved siden af studiet sidder hun i kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet i Frederiksberg Kommune. Selv om det tærer på opsparingen og er anderledes at skulle læse og skrive opgaver igen, så sætter hun stor pris på studielivet.

”Jeg har valgt at vende tilbage til fag, jeg synes, var sjove tidligere. I gymnasiet var fysik på mit yndlingsfag, så det har jeg valgt. Så har jeg valgt dansk. Så vil jeg gerne lære didaktik og pædagogik og et helt nyt håndværk”.

Hendes meritlæreruddannelse varer to et halvt år, så der er to år til, hun kan kalde sig lærer. 

”Det har været sjovt at mødes med folk med mange forskellige baggrunde. Der er nogle med naturvidenskabelig baggrund, nogle er håndværkere eller grafikere. I centraladministrationen, hvor jeg har arbejdet, har folk en samfundsvidenskabelig uddannelse, ligesom jeg selv. Det bliver lidt mere en monokultur. Nu får jeg helt andre måder at anskue verden på”, siger Sine Heltberg. ”Det er et sjovt miljø og her er folk, der har tænkt meget over deres valg og ligesom mig gerne vil noget andet”.

Ønsker at gøre forskel i børneliv

Drivkraften er klar: Hun ønsker at gøre en forskel i børns liv.

”Jeg drømmer om at skabe et miljø, der er motiverende, hvor børn og unge er i trivsel, så de får lært det, de har brug for, for at få en god uddannelse og få frihed i deres liv til at selv at kunne vælge en livsretning”, siger Sine Heltberg. ”Uddannelse er jo udover grundlæggende sundhed det vigtigste. Den ultimative drøm er at hjælpe nogle, der har det lidt svært. Jeg håber, jeg kan lære et håndværk, der kan skabe sådan et miljø”.

Politik og skole holdes adskilt

Hendes politiske engagement i Socialdemokratiet tror hun ikke på nogen måde vil påvirke hendes lærergerning.

”Jeg forsøger altid at holde politik adskilt fra mit civile job. Men det er klart, at alt det, vi lærer, påvirker os. Jeg har tænkt mig at fortælle det til eleverne, ligesom jeg ville fortælle, at jeg har en hund. Jeg fortæller det for at give et billede af, hvem jeg er. Det er ingen hemmelighed, at jeg er politisk aktiv, men det er slet ikke derfor, jeg skal ind i skolen”.