Forskning

Ny bog: Man skal føle, at man hører til for at kunne lære
”Mønsterbrydere og mindset” hedder en ny bog skrevet til folk i praksis på ungdomsuddannelserne. Den bygger på et forskningsprojekt på Mercantec Teknisk Skole og Gymnasium i Viborg og handler om de vigtige relationer mellem elever og lærere.
Det begyndte med et forskningsprojekt, hvor flere forskere interviewede 24 unge mønsterbrydere på Mercantec fra 2014-2016. Nu er det endt med en bog, hvor cand.psych og partner i Lead, Rasmus Thy Grøn og cand.psych.aut. Maiken Damborg Jørgensen fra børne- og familieområdet, fortæller om, hvad det er, der har betydet, at de 24 unge fik en uddannelse og kom godt i gang. Bogen er udkommet på Dansk Psykologisk Forlag.
De to forfattere har sammensat to personaer - Anne og Peter - ud fra interview med de 24 unge. To unge med voldsomme sociale problemer, med dårlige skoleoplevelser, dårligt selvværd og misbrugsproblemer.
"Vi har ønsket at skrive en bog til folk ude i praksis. Om vigtigheden af at se på eleverne ud fra et helhedsperspektiv. Det er nødvendigt at se hele perspektivet, hvis de unge har problemstillinger inden for det sociale, uddannelsesmæssige og personlige", siger Rasmus Thy Grøn til folkeskolen.dk/uddannelsesvejledning.
"Hvis alt sejler derhjemme, så er det svært at koncentrere sig om at tage en uddannelse".
Unge, der har givet op
Unge, der har givet op
Både Anne og Peter har oplevet så mange nederlag, at de opfatter sig selv som "uduelige". De havde faktisk givet op. På Mercantec satte man ind på alle områder i de unges liv: skole, koncentrationsevne og ro, forberedelse, mødetid, søvn, kost, motion, relationer, exit fra kriminelle miljøer og at gøre noget godt for andre. Ifølge bogen handler det om at ændre deres mindset fra det negative og fastlåste til at kunne se muligheder både i sig selv og i omverdenen.
"Relationerne har en utrolig stor betydning. Masser af forskning viser, at én person kan hjælpe og skabe en mønsterbryder. På Mercantec har man ansat elev-coaches, der udelukkende har elevernes trivsel for øje. De kan være tidligere lærere, men nu arbejder de kun med relationerne og med elevernes trivsel. De skal tro ubetinget på de unge, og de skal være vedholdende. De må ikke give op", siger Rasmus Thy Grøn.
Det tager lang tid. Nogle elever har mentorer, der følger dem meget tæt. Det kan være flere timer om ugen i nogle måneder.
Elev-coachen rækker ud over selve skole og uddannelse og ind i elevernes privatliv, beskriver forfatterne i bogen. De vækker dem måske om morgenen, henter dem endda, hjælper med at få styr på boligsituationen og med at skabe struktur i deres liv.
I interviewene fortæller eleverne fx: "Jeg fatter ikke, hvordan han bare kunne blive ved med at sige, at jeg nok skulle klare det, selv om jeg dummede mig igen og igen, men det gjorde han sgu'".
En elev-coach siger i bogen: "Alle vil noget med deres liv! Nogle har bare mistet det af syne, fordi deres liv er fyldt af kaotiske og udfordrende begivenheder. Det kan overmande selv den bedste. Vores job er at få sådanne elevers liv og uddannelsesforløb tilbage på sporet. Når vi insisterende holder på, at vi vil og tror på eleverne, hjælper det os til at opbygge den tillidsfulde relation til dem. Og det er relationen, der gør det muligt for os at hjælpe dem videre i deres liv".
Rasmus Thy Grøn fortæller, at lærere og coaches i lang tid måske oplever, at eleverne slet ikke tager imod. Men så pludselig vender det. Det fortæller flere af de unge selv om, og det støttes af de ansatte.
I projektet fortæller de unge til forskerne, at de for første gang oplever at blive en del af et fællesskab på Mercantec.
I bogen konkluderer forfatterne, at selv om det koster resurser at ansætte personale som elev-coaches, så tyder forskningsprojektet på, at det er en god investering både for uddannelsesinstitutionen og for samfundet som helhed. Lærerne bliver aflastet og får hjælp til at håndtere elever, som der ellers ikke er plads til i undervisningen og udsatte elever hjælpes igennem et uddannelsesforløb, som de ellers ikke kunne have gennemført. Det mindsker sandsynligheden for at de unge ender på offentlig forsørgelse potentielt i resten af deres liv.
Professor, ph.d., Lene Tanggaard har skrevet forord om vigtigheden for os alle af at høre til.