"I snart 10 år har politikerne styret den danske folkeskole i et jerngreb. Styret med lange skoledage (en af de længste i verden), stive læringsmål, ranglister, test, tvungen inklusion og med mindre plads til det kreative, det praktiske og det skæve", lyder det fra Jacob Mark som begrundelse for, at SF nu opsiger folkeskoleforliget.

SF opsiger forlig om folkeskolen

SF mener, at folkeskoleforliget fra 2013 spænder ben for at give mere frihed til folkeskolerne. Derfor opsiger partiet her til aften forliget, skriver SF's undervisningsordfører Jacob Mark på Facebook.

Publiceret Senest opdateret

"SF opsiger i aften folkeskoleforliget om lange skoledage og stram styring af folkeskolen. Istedet vil vi sætte landets folkeskoler fri og give dem mulighed for fx at gøre skoledagen kortere og give flere timer med to uddannede voksne".

Sådan indleder SF's undervisningsordfører Jacob Mark et langt indlæg på Facebook her til aften.

"Det har ikke været nogen nem beslutning at opsige så stort et forlig. Det er usædvanligt og det er risikofyldt, men jeg mener, at SF efterhånden står så stærkt et sted, at de andre partier ikke kan ignorere os og køre videre som hidtil".

Partierne bag folkeskoleforliget er Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. SF opsiger forliget før det kommende folketingsvalg, fordi de håber, at de efter et valg kan opnå flertal for mere frihed til skolerne.

"Fordi det nu endelig ligner at der er et flertal i Folketinget, der er klar til at give mere frihed til alle skoler. Men så længe der er et folkeskoleforlig, så kan et enkelt parti sidde og blokere for at give friheden tilbage til skolerne. Det er ikke holdbart", skriver Jakob Mark på Facebook. "Forhandlingerne efter valget vil nu afgøre om folkeskolen i Danmark skal sættes fri igen - eller om et flertal vil fortsætte den samme stramme styring. Vi gør, hvad vi kan nu".

DLF ønsker også mere frihed

Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen mener også, at der er brug for forandring og har samme utålmodighed som SF, men peger på, at det er vigtigt at værne om det gode samarbejde, som er udviklet i partnerskabet Sammen om skolen.

"Det vigtigste for os er bare, at udviklingen af skolen skal ske i et fællesskab, og at det gode samarbejde, vi har etableret med partnerskabet, er intakt også efter det her. Vi må ikke gøre folkeskolen til en politisk kampplads igen", siger han til Politiken og henviser til konflikten i 2013.

Venstre har også forståelse for SF's udmelding, men de er ikke selv klar til at opsige forliget.

"Vi mener, at man burde kunne ordne det inden for forliget. Vi har et håb om, at der er et andet flertal efter et folketingsvalg og et Socialdemokrati, der ikke styrer dagsordnerne", siger Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby til Politiken.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger til Politiken, at skal der skabes forandringer i folkeskolen, så skal det "nødvendigvis skal til i et bredt samarbejde i Folketinget og med parterne".

"Derfor håber jeg jo ikke, at det, at SF opsiger forliget, er udtryk for, at SF mener, at der skal føres blokpolitik omkring folkeskolen".

.