Pjece om genmad

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der har i de seneste år været en livlig debat om gensplejsede fødevarer på de danske middagsborde. Forbrugerstyrelsen har netop udgivet en pjece, der giver den interesserede og kritiske forbruger baggrundsviden om gensplejset mad. Mange er bekymrede for, om den gensplejsede mad er et skridt i den forkerte retning. Er produkterne sikre nok for sundheden og for miljøet? Er det etisk forsvarligt at ændre generne? Og har forbrugerne og samfundet overhovedet brug for gensplejset mad?

Pjecen hedder 'Gensplejsning på menuen', og dens formål er at skabe debat om, hvordan vores fødevarer skal produceres. Pjecen er udarbejdet i samarbejde med Dialogforum for fødevarer og genteknologi, som omfatter landbrug, industri, detailhandel og forbrugere.

Pjecen beskriver desuden risikoen ved gensplejsede fødevarer. Både den potentielle sundheds- og miljøtrussel og risikoen for, at genteknologien og samfundet udvikler sig i en retning, som flertallet af befolkningen er imod. Pjecen handler også om forbrugernes mulighed for at præge denne udvikling ved at stille krav.

'Gensplejsning på menuen' kan fås gratis i de fleste dagligvarebutikker. Hvis man vil vide mere om emnet, kan man besøge Forbrugerstyrelsens nye hjemmeside om gensplejset mad. Her findes både fakta om gensplejsning, debat og links. Hjemmesiden

findes på: www.fbr.dk/genmad