Ny aftale om efterløn

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Finanslovsaftalen 1999 ændrer generelt på betingelserne for adgang til og niveauet for udbetaling af efterløn.

- Det bliver nu særligt attraktivt at udskyde overgangen til efterløn, til efter man er fyldt 62 år. Fra de 62 år er der mulighed for højere udbetalingssats, og ved endnu senere overgang til efterløn vil der også være mulighed for at opnå skattemæssige fordele.

- Det kommer til at koste ekstra i kontingent, hvis man fremover vil sikre sig adgang til efterlønsordningen. Fra den 1. januar opdeles kontingentet i en arbejdsløshedsforsikringsdel (grundforsikringen) og i en efterlønsdel. Det er endnu ikke afklaret, hvordan kontingentet til efterlønsordningen tænkes opkrævet.

- Der stilles fremover krav om 25 års medlemskab af en a-kasse (inden for de sidste 30 år) som forudsætning for ret til efterløn. Der vil dog samtidig blive vedtaget en overgangsordning med hensyn til anciennitet, som sikrer, at medlemmer, der har disponeret ud fra gældende regler, fortsat vil få mulighed for at overgå til efterløn.

- Medlemmer, som hidtil har opnået anciennitet i a-kassen uden at betale ekstra kontingent, kommer principielt til at betale mindre for efterlønsadgangen end nye medlemmer, som skal betale et ekstra kontingent i hele anciennitetsperioden.

- Efterløn kan efter den nye ordning frit kombineres med arbejde mod fradrag i efterlønsudbetalingen.

- Pensioner vil fremover skulle fradrages i efterlønnen efter nye principper.

- Efterlønsordningen omfatter nu fem år mod tidligere syv år. Det skyldes den samtidige ændring af reglerne for folkepension.

De endelige lovforslag er ikke vedtaget, og der mangler derfor information om en lang række praktiske forhold om den nye efterlønsordning.

dlf/a vil i de kommende numre af Folkeskolen følge op, så snart der er en yderligere afklaring omkring den nye ordning.

I øjeblikket ligger det dog ifølge aftalen fast, at medlemmer, der er fyldt 60 år inden den 1. juli 1999, vil være omfattet af de nuværende regler for efterløn.

Medlemmer, der er fyldt 60 og opfylder betingelserne for efterløn, vil dog allerede fra den 1. januar 1999, få mulighed for at få udstedt et efterlønsbevis, der bekræfter deres ret til efterløn. Beviset skal - når de nærmere regler er endeligt vedtaget - udstedes efter skriftlig henvendelse til a-kassen.

Det kan du gøre:

- følg udviklingen omkring den endelige udformning af reglerne, som dlf/a vil informere om i de kommende numre af bladet.

- bestil dlf/a's nye pjece om efterløn (forventes optrykt januar 1999). De kommende artikler om efterløn vil indeholde et bestillingskort til formålet. Der vil samtidig blive mulighed for at bestille både Arbejdsministeriets pjece om den nye ordning (p.t. under trykning) og dlf/a's pjece om den gamle efterlønsordning.

- regn med, at du pr. 1. januar 1999 skal betale et forhøjet kontingent.

- fortsæt som medlem i dlf/a når det gælder både arbejdsløshedsforsikring og efterløn. Det vil uagtet sammensætningen af den nye efterlønsordning normalt fortsat kunne betale sig.