NetOpNu

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

CTU online

CTU (Center for Teknologistøttet Uddannelse) forsøgte i samarbejde med DR-online at videotransmittere fra den netop afholdte CTU-kongres 'IKT og de nye muligheder i uddannelsessektoren'. Igennem hele konferencen var det muligt at følge med på sin computer hjemmefra samt deltage i 'chat-debatten', der var en integreret del af selve konferencen.

For alle os, der ikke opdagede konferencen i tide, er der fra den 26. november mulighed for at gense nogle af de mange toneangivende talere i underholdende dialog med et veloplagt publikum. Optagelserne er tilgængelige på adressen http://www.ctu.dk/

Man kan undre sig over, at CTU vælger at eksperimentere med netop denne formidlingsform. Svaret er hurtigt og ligetil. Har man set videosekvenserne fra online-begivenheden, så indser man hurtigt, at der er tale om noget helt andet end tv og aviser! Denne transmission er endnu et effektivt eksempel på, hvordan man kan anvende computermediet.

Den tekniske kvalitet er desværre stadig for lav, men det opvejes af den store valgfrihed hvad angår emnevalg, nydelsestidspunkt og sted. CTU har i øvrigt en meget informativ hjemmeside, hvor man blandt andet kan læse om de mange igangværende og kommende CTU-støttede projekter, hente oplysninger om ophavsrettigheder eller følge med i deres internationale nyhedsovervågning. http://www.ctu.dk/ er bestemt et besøg værd.

Julemanden bryder fysikkens love

På adressen http://home1.inet.tele.dk/chalkier/julemand.html kan man læse en videnskabelig argumentation for julemandens fysiske umulighed. Eksempelvis fremføres det, at julemandens slæde vil have en bruttovægt på cirka 600.000 tons, hvis han skal nå rundt til alle jordens børn med cirka et kilo legetøj per snude. Alene vægten af slæden ville kræve 360.000 rensdyr, og det er endda udregnet ud fra antagelsen om, at julemandens specielle flyvende rensdyr kan trække ti gange normalvægten på 200 kilo per rensdyr! Allerede her gøres op med myten om én ægte julemand. Efter yderligere læsning går det stille og roligt op for mig, at det hele var en illusion! At julemanden var min far! Læs mere på denne morsomme side, hvor også fysiske læresætninger bruges i argumentationen imod julemandens eksistens.

Julekalender på Nettet

http://www.lilleby.dk/ er en interaktiv julekalender for børn. Julekalenderen handler om, hvordan børnene i Lilleby ved en tilfældighed opdager, at december måned er begyndt, uden at de voksne har gjort opmærksom herpå. Det viser sig, at de voksne har glemt julen og dens traditioner. Det bliver derfor børnenes opgave med alverdens krumspring at skabe så meget julestemning, så de voksne husker den igen. Opgaven er nærmest umulig, men der kommer heldigvis hjælp fra den mystiske person på kirkeloftet.Dagens låge består delvis af et afsnit fra julekalender-historien samt en legeaktivitet, der tager udgangspunkt i samme dags juleafsnit. Kalenderaktivisterne er en gratis service, der har til formål at bringe brugeren (barnet) rundt i Lillebys interaktive verden. Lilleby kan udvikle sig til at blive et rigtigt spændende værested for børnesurfere. Introduktion og vejledning virker meget gennemtænkt, og det fremtræder tydeligt, at målgruppen skal underholdes på en sikker og velovervejet måde (blandt andet uden reklamer). Så nu er det op til de kære små, om vi skal have et hyggeligt og muntert sted på Internettet. På adressen http://www.julekalender.com/ glæder man sig også til at få julebesøg fra den 1. december. Denne julekalender har eksisteret i tre år. Og der er masser af god underholdning, gavekonkurrencer, chatter og julehistorier. Men denne kalender er traditionen tro en stor hemmelighed.

Virtuel julehygge

På adressen http://www.jul-i-danmark.dk/ er der dømt julestue. Her er der udvalgte juleeventyr fra H.C Andersen, opskrifter på julebag, juleleksikon, takt og tone i julen og så videre. I Internettets ånd findes der her masser af julepynt til computeren, eksempelvis baggrunde (instruktion til, hvordan du gør, findes på siden). Det er også muligt at sende julekort til familie og venner. Apropos julekort så findes der i dag mange sider, hvor der tilbydes elektroniske postkort (prøv eksempelvis http://www.go-card.eon.dk/, http://www.johannesen.dk/ekort/jul.htm eller http://www.naestvednet.dk/pixelcom/post/postdk.html)

De fleste steder er denne service gratis, men som den paranoide surfer man er, så virker det altid skræmmende, når man efterlader egen og gode venners e-mail-adresse hos serviceudbyderen. I denne kolde tid kan ovenstående side og en elektronisk julehilsen i hvert tilfælde oppiske en fin julestemning. Tænk nu, hvis de derefter spammer én. At spamme svare nogenlunde til det, supermarkedskæderne gør ved din brevsprække hver søndag. Det er forbudt at spamme på Internet, og det sker heldigvis meget sjældent.

Denne uges NETopNU er redigeret af Jimmi Hansen og Christian Ravn