Ny erhvervsuddannelse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsminister Margrethe Vestager vil afskaffe egnethedserklæringen til de gymnasiale uddannelser, og hun vil gøre det lettere for de unge at finde vej til en erhvervsuddannelse. Det kom frem, da ministeren forleden fremlagde sit forslag til en ny lov for erhvervsuddannelser.

Ifølge forslaget skal der i fremtiden kun være syv indgange til erhvervsuddannelserne, hvor der i dag er 80 valgmuligheder.

- Erhvervsuddannelserne vil fremtræde for de unge og deres forældre på en ny og mere overskuelig måde, når de indledende dele bliver grupperet i syv erhvervsfaglige fællesindgange, som de unge kan vælge imellem, sagde ministeren i Folketinget.

Lovforslaget er et led i en samlet indsats på området for ungdomsuddannelser, der skal føre til, at stort set alle unge begynder på en ungdomsuddannelse, og at frafaldet fra uddannelserne reduceres mest muligt. Det er regeringens mål, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse, og at 50 procent skal have en videregående uddannelse.

Bliver lovforslaget til noget, får erhvervsuddannelserne en helt ny struktur med et grundforløb bestående af skoleundervisning i en fællesindgang efterfulgt af et hovedforløb, som består af skoleundervisning og praktik. Den enkelte elev vil fortsat kunne indlede en uddannelse enten i praktik med uddannelsesaftale eller på skole i et grundforløb.