NetOpNu

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Adresser og adresser

Her gik jeg rundt og troede, at mine kolleger havde helt styr på det der med adresser, altså Internet-adresser og e-mail-adresser. Indtil jeg i går under snak med en kollega fandt ud af, at det, han ville vide, var, hvordan han kunne sende en e-mail til en Internet-adresse. Når denne kollega var forvirret, må han have virkelig mange lidelsesfæller.

Og når jeg tænker efter, er det jo også sådan, at de to adressetyper bruges alle vegne uden yderligere forklaring. Man kan således skrive til astronomerne i DR2-udsendelsen Kosmos på adressen www.dr.dk/kosmos, siges det efter udsendelsen, så det er vel deres e-mail-adresse? Men nej, det er det ikke. Det er faktisk udsendelsens Internet-adresse; men når man åbner den i sin browser - for eksempel Netscape eller Internet Explorer - er det rigtigt, at man her kan skrive til astronomerne. Men man sender dem ikke hermed en e-mail. I stedet sætter man billedlig talt et opslag på en opslagstavle, hvor astronomerne og alle andre, som går ind på samme Internet-adresse, kan læse opslaget og svare på det ved at sætte et nyt opslag op (Vælg Besvar). Derimod sender man en e-mail (til webmaster@dr.dk), hvis man vælger konvolutsymbolet i venstre ramme.

En Internet-adresse hedder rettelig en URL (Uniform Resourse Locator), og den henviser til en hjemmeside (en Web-site), altså en fil på en computer på Internettet.

En e-mail-adresse er derimod en slags poste restante-adresse, som henviser til en person. En URL indledes som regel med http://, og denne angivelse fortæller computeren, hvilken protokol, altså hvilket regelsæt, der gælder for den følgende kommunikation. http er en forkortelse for Hyper Text Transfer Protokol. Ofte bliver der 'sjusket', og protokolangivelsen udelades. Det er for eksempel tilfældet med www.dr.dk/kosmos

Det er nu alligevel ikke svært at se forskel på en URL og en e-mail-adresse, thi i e-mail-adressen optræder der altid et @ (snabel-a). Denne redaktørs e-mail-adresse er således: Johan.Jacobsen@skolekom.dk

En e-mail-adresse er tredelt. Forrest står navnet på modtageren, så følger @, og bagved står navnet på den computer, der er vedkommendes 'postkontor'.

Postkontoret er et program på computeren, som modtager posten til mig, og som sørger for, at jeg får den at se, hver gang jeg henvender mig, hvilket jeg gør, når jeg logger på mit postkontor eller min mailserver, som det hedder på nudansk. Altså når jeg etablerer forbindelse til SkoleKom.

Mit postkontor er som de fleste andre danske læreres på computeren skolekom.dk, og du gætter ikke forkert, hvis du tror, at dk angiver landet.

@ læses på engelsk 'at', altså hos, og nu kan man ligefrem læse e-mail-adressen og forstå den: Johan Jacobsen hos Skolekom i Danmark.

Bemærk, at der ikke må være mellemrum i en e-mail-adresse. Det er derfor, der er et punktum (dot) mellem mit for- og efternavn.

Det sidste forvirrer brugere af SkoleKom, for her er der mellemrum, når man skriver til en anden bruger af SkoleKom, og det er noget rod.

Det skyldes, at det konkrete mail-program (First Class) tillader mellemrum i brugernavne, når posten ikke skal sendes ud af 'postkontoret', men blot skal til andre brugere af samme postkontor. Formentlig var det tænkt som en lettelse, men det forvirrer i stedet!

Navnet foran @ kan selvfølgelig tage mange former. Hvis du skriver til denne redaktion, er det Netopnu, så kan vi alle tre læse brevet. Hvis du vil skrive til bladet her, er adressen: folkeskolen@dlf.org

Det afgørende kendtegen, som skiller e-mail-adressen fra en URL, er altså @. E-mail-adressen bruges (selvfølgelig) i et eller andet mail-program, for eksempel SkoleKom, Lotus Notes eller Outlook Express.

En URL derimod anvendes i browseren til at angive, hvilken homepage eller Web-site du vil se på.

Når du åbner browseren, altså starter programmet, får du et billede, som nogenlunde ligner den øverste grålilla del af denne side. Her vælger du Filer og Åbn. Så får du mulighed for at angive en URL. Du behøver ikke at skrive http:// - det er nok at angive det efterfølgende. Tungen lige i munden nu! Det kan nemlig godt være, at man kommer til sit mail-program ved at angive en URL i browseren. http://www.skolekom.dk tager dig lige til SkoleKom. Vælg Login og angiv dit brugerID (som for at fuldende forvirringen kaldes Username eller Brugernavn) og password, så får du dit SkoleKom-skrivebord på skærmen, og her skal du anvende e-mail-adresser eller den særlige SkoleKom-afart.

Hvis du er bruger på SkoleKom, har du imidlertid også en 'rigtig' e-mail-adresse. Hvis du hedder Birthe Andersen, er du sikkert ikke den eneste med det navn på SkoleKom. Så der er dit brugernavn måske Birthe Andersen12.

Læg mærke til, at det er dit brugernavn. Du har også en kryptisk brugerID, måske uv53xpq7, og et password, som du selv kan bestemme. De sidstnævnte er helt ligegyldige i denne sammenhæng, de sikrer blot, at du - og kun du - kan få adgang til din postkasse.

Denne uges NETopNU er redigeret af Johan Jacobsen