Svært at skrive let

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Det er det sværeste af alt at skrive let', synes den 74-årige forfatter Kirsten Mejlhede Krog, som på Bogforum i sidste uge af undervisningsminister Margrethe Vestager modtog Skriverprisen, der går til en forfatter, der skriver læservenligt og dermed også for de svage læsere.

Kirsten Mejlhede fik prisen for ungdomsromanen 'Al den løgn'. Kirsten Mejlhede har skrevet 32 bøger, heraf mange specielt for læsesvage. Flere af bøgerne er skrevet på opfordringer fra forlag og handler om tunge emner som selvmord, incest og abort, men hun har også skrevet en række eventyr for mindre børn. Hendes hjerte banker i høj grad for de udviklingshæmmede, som man kunne høre det i hendes tale ved prisoverrækkelsen:

'Jeg har lyst til at fortælle jer om Tom. Han inspirerede mig til at skrive eventyret 'Lasses drøm'. Tom er udviklingshæmmet, men drømte om at blive bager. Med stor tålmodighed fra alle parter lykkedes det Tom at få svendebrev. 'Teorien slap jeg for', sagde han med sit brede smil. 'Men mine boller og rundstykker var gode alligevel''.

'Vi må ikke svigte de læsesvage, når vi skriver bøger. Men det er svært at skrive let. Der skal arbejdes meget med sproget, for at det ikke blot skal være let at læse, men også har en litterær kvalitet. Man bliver så glad, når der i en anmeldelse står: kan bruges bredt, også til såkaldt normale læsere', siger hun.