Skadelige mus

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Musen er ikke udviklet i overensstemmelse med menneskets anatomi. Og det er vel at mærke computermusen, der er tale om - så det er faktisk et stort problem.

Fagbladet 'Ingeniøren' skrev i sidste uge, at musen er en bombe under helbredet.

'Når man bevæger musen i de små, præcise ryk, som dens funktion kræver for at styre pilmarkøren på skærmen, foretager man ikke bevægelserne med fingrene. Det er ellers fingrene, som fra naturens side er specialiserede til finmotorik. Nej, bevægelserne sker overvejende i musklerne omkring skulderen samt underarmens strække- og bøjemuskler. Det er disse muskler hverken beregnet eller vant til, for de er designet til kraftfulde bevægelser som at hugge brænde og den slags. Derfor kan musens høje krav til præcis finmotorik hurtigt udløse smertende spændinger, infiltrationer og betændelsestilstande i håndled, albue, skulder og nakke', skriver 'Ingeniøren'.

At mange allerede har kraftige museskader er kendt, men hvordan vil det gå med de børn og unge, der vokser op foran hjemmecomputeren. 'Hvem ved, hvad der kan opstå af kroniske skader i små arme på et barn, som sidder på en vakkelvorn stol foran det kasserede havebord med fars computer? Her gælder ingen regler om arbejdsmiljø', skriver bladet. Og hvad med skærmpladserne på skolerne, kunne man tilføje.