Uenighed om fyringer

DLH kritiseres i sagen om afskedigelser af tre medarbejdere

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tre fysikere blev for kort tid siden fyret fra deres stillinger på Danmarks Lærerhøjskole (DLH), og forrige fredag afleverede AC-klubben (Akademikernes Centralorganisation), der repræsenterer omkring 140 videnskabelige medarbejdere på DLH, et brev til både rektor Tom Ploug Olsen og bestyrelsesformand Leif Antonsen. Brevet udtrykker en klar utilfredshed med ledelsens behandling af sagen og en voldsom kritik af hele fremgangsmåden.

Flere dagblade har nævnt, at fyringerne skete på grund af en evalueringsrapport, men både ledelsen på DLH og Dansk Magisterforening har skrevet, at fysikerne blev fyret, fordi de ikke ville være med til en omstrukturering af deres arbejde.

I sidste nummer af Folkeskolen blev der refereret til en pressemeddelelse, hvori et enigt konsistorium bakkede op om rektor Tom Ploug Olsen. Men selv om konsistorium også omfatter de videnskabelige medarbejdere, er der ikke fuldstændig enighed i denne gruppe.

AC-klubbens brev misbilliger dels hele ledelsen af sagen, dels fagforeningers accept af, at udarbejde en ekstern evaluering og bruge den som begrundelse for medarbejdernes individuelle virke.

Desuden rejser AC-klubben alvorlig tvivl om troværdigheden af pressemeddelelsen fra DLH og Dansk Magisterforening, hvor fyringerne blev begrundet med manglende villighed til omstrukturering. AC-klubben citerer et brev skrevet af personalechefen på DLH til en af de fyrede medarbejdere: 'Idet det er lærerhøjskolens opfattelse, at du ikke er eller vil være i stand til at udføre fagdidaktisk forskning i forbindelse med en reorganisering af miljøet.'

AC-klubbens brev kritiserer også det loyalitetskrav, de fyrede medarbejdere er blevet pålagt.

- Grundlaget for den såkaldte 'frivillige fyring' svarer ikke til de informationer, som jeg er i besiddelse af, siger formand for AC-klubben Knud Jensen.

- Den måde, det her er gjort på, er at underkende folks arbejdslivsværk - og det er uacceptabelt.

Hvad angår Dansk Magisterforening har Knud Jensen følgende at sige:

- Dansk Magisterforening er mere optaget af en mindelig løsning end en løsning, hvor præmisserne er fair og fornuftige. De spiller dam i stedet for skak.

Nils Holdgaard Sørensen, der er tillidsrepræsentant for medlemmerne af Dansk Magisterforening kritiserer også ledelsens behandling af sagen.

- Det er forkert først at melde ud med fyringer, men det er nu endt med frivillige fratrædelser.

Om Knud Jensens kritik af Dansk Magisterforenings forhandlingsevner, siger Nils Holdgaard Sørensen:

- Selvfølgelig er vi optaget af at finde en mindelig løsning inden for det mandat, vores medlemmer har givet os.

Uenigheden er også kommet til orde i Berlingske Tidendes læserbrevsspalter, hvor Jens Peter Jacobsen, afgået formand for styregruppen for fysik og kemi på DLH, den 18. oktober skriver, at de tre videnskabelige medarbejdere reelt er blevet fyret af rektor Tom Ploug Olsen.

Den omtalte styregruppe var udpeget af Undervisningsministeriet til at have ansvaret for 'udbygning og revitalisering' af det faglige miljø i fysik og kemi på DLH.

Jens Peter Jacobsen skriver også, at rektor Tom Ploug Olsen - i modstrid mod anbefalinger fra både styregruppen og et internationalt ekspertpanel - rent faktisk benyttede evalueringsrapporten til at skaffe sig af med de tre fysikere. Styregruppen er afgået i protest mod sagen.

Rektor Tom Ploug Olsen ønsker hverken at kommentere AC-klubbens brev eller læserbrevet fra Jens Peter Jacobsen.

- Jeg har ingen kommentarer, før vi har holdt bestyrelsesmøde, så jeg henholder mig til det allerede udsendte materiale, siger Tom Ploug Olsen.

don