DLF beholder forhandlingsretten

Skolelederne har brug for Danmarks Lærerforenings fagretlige og juridiske styrke, siger Anni Herfort

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Skolelederforening går nu målrettet efter forhandlingsretten for skoleledere, men ifølge DLF skal de ikke regne med, at de får den.

- Skolelederne hører til i Danmarks Lærerforening, så Skolelederforeningen skal under ingen omstændigheder have forhandlingsretten. Jeg har også et ansvar over for de skoleledere, der er medlemmer hos os, siger Anni Herfort, formand for DLF.

I forrige uge besluttede Skolelederforeningens repræsentantskab, at foreningen fremover skal kalde sig en fagforening. Skolelederforeningens formand, Hans Martin Jepsen, regner med, at beslutningen vil få over halvdelen af skolelederne til at melde sig ud af DLF, så han til sommer kan gå til Kommunernes Landsforening med et krav om at få forhandlingsretten.

Anni Herfort er overbevist om, at Skolelederforeningen ikke vil kunne få over halvdelen af medlemmerne, og det er ikke medlemstallene, der alene afgør, hvem der skal have forhandlingsretten, siger hun.

Hans Martin Jepsen får heller ikke noget ud af at gå uden om DLF.

- Han kan tale, med hvem han vil, men det kan jeg også, så han får ikke uden videre forhandlingsretten af arbejdsgiveren, siger Anni Herfort.

Hun er overbevist om, at flertallet af skoleledere fortsat vil være med i det store fællesskab i DLF. Derfor vil hun ikke kommentere rimeligheden i, at Skolelederforeningen får forhandlingsretten, hvis foreningen repræsenterer flere skoleledere end DLF.

- Jeg går ikke ind i Skolelederforeningens dommedagsprofeti om, at 2.000 skoleledere melder sig ud af Lærerforeningen. Jeg bryder mig i det hele taget ikke om den måde, Skolelederforeningen fører sig frem på, siger Anni Herfort og henviser til den måde, hvorpå Skolelederforeningen har brugt sit nyhedsbrev til at tage æren for forhandlingerne af ny løn til lederne i Skanderborg, selv om lønnen er forhandlet på plads af lærerkredsen (omtalt i Folkeskolen nummer 36 og igen i sidste uge, Redaktionen).

- Skolelederforeningen er uvederhæftig i den sag. Det er et meget stærkt ord for mig, og det er dybt beklageligt, at en forening, der siger, at den vil varetage ledernes interesser, opfører sig på den måde. Det burde den holde sig for god til, siger Anni Herfort.

Valg af side

På Skolelederforeningens repræsentantskabsmøde i forrige uge kaldte Hans Martin Jepsen DLF's nye landslederkreds for 'en direkte konkurrent' til hans egen forening. Den udlægning undrer Anni Herfort sig over.

- DLF er skoleledernes fagforening. Det er Skolelederforeningen, der har gjort sig selv til en konkurrent til os, siger Anni Herfort.

- Og når Hans Martin Jepsen spørger, om en lærer kan forhandle løn for en skoleleder, så er svaret: Ja, det kan han godt. Vi forhandler også løn for chefer på forvaltningsniveau. De er også chefer for skolelederne, og det har aldrig givet anledning til problemer.

- DLF's forhandlere er professionelle. Det kan vi se på de aftaler, de har hentet hjem til lederne gennem den seneste tid. Det betyder noget, at man har en stor organisation i ryggen, siger Anni Herfort.

- Det gør det også, når en leder kommer i klemme. Det har vi lige set med Kjerstine Kristensen, som var skoleleder i Kvong, men blev degraderet til viceskoleinspektør, da skolen skulle nedlægges. Vi fik lynhurtigt lavet en god aftale, og det fik vi kun, fordi DLF er en stor organisation, der kan sætte den nødvendige tyngde og de nødvendige ressourcer bag, siger Anni Herfort (Kvong-sagen blev omtalt i Folkeskolen i sidste uge, Redaktionen).

- Der er kun én fagforening for skoleledere, nemlig DLF, og dér ligger både styrken og forhandlingsretten. De ledere, der er i tvivl om det, bør tænke sig godt om, så de ikke kommer til at skifte hele Danmarks Lærerforenings fagretlige og juridiske apparat ud med et medlemskab af en gul fagforening, siger Anni Herfort.

Henrik Stanek er freelancejournalist

Powered by Labrador CMS