Anmeldelse

Paris - i krig og kærlighed

Et stykke fransk verdenshistorie

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Niels Levinsen har skrevet en interessant bog om Paris. Han betragter sin bog som et stykke fransk verdenshistorie forstået på den måde, at det drejer sig om nedslag i Paris fra diverse begivenheder i verden. Bogen er Paris' historie i hen ved 2.000 år og fortalt på en sådan måde, at den på mange måder er en særlig form for turistguide, der sætter gader, husnumre, pladser og bygninger ind i et særligt perspektiv.

Titlen har flere betydningslag. Paris har ofte været præget af krigslignende begivenheder, som når vikingerne brænder Paris af, eller den tyske kejser Otto 2. belejrer byen, eller nazisterne besætter byen under anden verdenskrig. Bastillens fald og gadekampene under revolutionen i 1789 er krig på de indre linjer.

Kærlighedsbegrebet har også flere facetter. Først og fremmest parisernes kærlighed til deres by. De erotiske munterheder på Montparnasse hører med til kærlighedsbilledet, eller som Niels Levinsen kommenterer: "Komedieforfatteren Ludvig Holberg besøgte flere gange Paris i Solkongens tid. Da han første gang kom dertil, var han træt og udtalte 'logis' (logi) så dårligt, at ingen forstod ham. Han blev i stedet henvist til en uartig pige, der hed Lucie". Den største kærlighed til Paris er dog forfatterens egen kærlighed til staden. Han har boet i byen i mere end 30 år.

Niels Levinsens henvisninger til en nyere tids begivenheder kan virke lidt vilkårlige, som når han for eksempel fortæller om digteren Jens Baggesens besøg ved ruinerne af Bastillen et halvt år efter dens fald: "Han tog tre sten med derfra som souvenir, som folk senere tog sten fra Berlin-muren." Bogen er godt fortalt og rummer et righoldigt, relevant billedmateriale.

Powered by Labrador CMS