Skoleledere skal ansætte lærerne

Det er uklar ansvarsfordeling, at det er skolebestyrelsen og ikke skolelederen, der ansætter lærere, påpeger Skolerådet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoleledere står i dag over for nye og flere udfordringer end tidligere, lyder det fra Skolerådet. Men for at lederne kan varetage opgaverne bedst muligt, må de også tildeles den tilstrækkelige autonomi til at forme skolens pædagogiske udvikling. Derfor mener Skolerådet, at skolelederne bør have ansvaret for at indstille lærere til ansættelse.

»Det er en uklar ansvarsfordeling, at skolelederen skal have ansvaret for skolens pædagogik, men ikke have ansvaret for, hvad det er for lærere, man har til rådighed for at gennemføre pædagogikken«, siger formand Jørgen Søndergaard.

Han mener, at skolen skal fungere som andre virksomheder, hvor bestyrelsen udpeger lederen, men lederen udpeger medarbejderne.

Symbolpolitik eller tættere på dagligdagen

DLF ser ikke den store fordel ved forslaget.

»Det er altid fornuftigt, at skolelederen får så godt råderum som muligt til at udøve god pædagogisk ledelse. Men jeg synes, at forslaget er tung symbolpolitik. Jeg har ikke hørt om situationer, hvor det har givet problemer, at skolebestyrelsen er med til at indstille. Og jeg synes, at det er vigtigt, at interessenterne omkring skolen - forældre og medarbejderrepræsentanter - bliver inddraget i en dialog om, hvem man ansætter«, siger formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg Dorte Lange.

Skolelederne synes dog, at det er en god idé.

»Det bliver tættere på dagligdagen og en mere nærværende del af praksis, så det bliver forhåbentlig rigtigere beslutninger, der bliver truffet«, siger formand Anders Balle.

Jørgen Søndergaard, Dorte Lange og Anders Balle er enige om, at på langt de fleste skoler vil det ikke gøre den store forskel, om skolelederen får ansvaret for at indstille. Men Jørgen Søndergaard mener alligevel, at der - særligt i tider med lærermangel - vil være steder, hvor det vil gøre en forskel. Og det samme siger Anders Balle:

»En gang imellem bliver der foretaget beslutninger på tværs af skoleledelsens holdning, og det synes jeg ikke er heldigt«.

pai@dlf.org

»Men jeg synes, at forslaget er tung symbolpolitik. Jeg har ikke hørt om situationer, hvor det har givet problemer, at skolebestyrelsen er med til at indstille«. Formand for DLF's skole- og uddannelsespolitiske udvalg Dorte Lange