De unges valg

Drenge dyrker holdsport og drikker mere end piger. Piger ryger mest og er ofte på slankekur. Ligestillingsministeriet ønsker at målrette indsatsen for sundhed med de unges hjælp

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Omkring halvtreds unge mænd mellem 15 og 20 år har løftet højre hånd og gentager højtideligt: »Vi lover fremover at bruge tiden på at score i stedet for at slås«.

De deltager i Ligestillingsministeriets workshop om unges livsstil. En work­shop med hundrede unge, der skal hjælpe ministeriet med, hvordan de får budskaberne om mindre rygning og alkohol, mere motion og sundere vaner ud til andre unge. Undersøgelser viser nemlig, at der er store forskelle på drenge og piger, når det gælder livsstil.

Det er stand-up-komiker Mette Frobenius, der har fået de unge mænd til at afgive løftet. Drengene drikker nemlig mere end pigerne, og drengene udsættes oftere for vold.

»Hvis vi lige skal se på stereotyperne, så er drenge højtråbende, drikker vildt mange guldøl, brækker sig i hækken, hader at danse og ser al sport i tv. De er kort sagt bøvlede i flok, men de kan være vildt søde, når de er alene«.

»Holder den, piger?«, spørger hun og får et klart ja.

»Ifølge undersøgelserne er drenge i for dårlig form og slås for meget. Så I skal blive bedre til at løbe. Det giver motion, og så kan I løbe hurtigt væk, når der er optræk til slåskamp«, siger Mette Frobenius.

»Hvis vi fortsætter med stereotyperne, så lægger piger altid op til de ældre fyre, bagtaler hinanden, tænker kun på deres udseende, spiller fulde til fester og er svære at snakke med. Er det rigtigt, drenge?«

Igen lyder der et ja fra salen.

Mette Frobenius fortæller, at hun i rapporten bag workshoppen har læst, at fire ud af fem unge piger mellem 15 og 19 år ønsker at tabe sig.

»Jeg er træt af slankekure. Slap nu af fra det slankeræs, det er sygeligt, og der bliver bare tjent vildt mange penge på alle de umulige slankekure, der findes«.

Hun spørger drengene, om de ikke er glade for piger, og drengene skriger »Jo«.

»I vil bare gerne røre, ikke sandt?«

Og jo, det vil de.

Dette fører frem til pigernes løfte. Mette Frobenius beder dem om at løfte højre hånd og gentage efter hende: »Vi lover hver dag at spise noget, vi kan lide«.

Rygere får rynker

Workshoppen i DGI-Byen i København blev indledt af ligestillingsminister Henriette Kjær.

»Undersøgelserne viser, at der er store kønsforskelle. For eksempel hører vi, at en større gruppe kvinder ryger, fordi de tror, de taber sig af det. Men de tænker åbenbart ikke på, at rygning giver rynker«, sagde Henriette Kjær.

Hun fortalte, at workshoppen skal munde ud i en pixi-bog, der skal udsendes til skolerne som oplæg til diskussion blandt de unge.

Dagen bød på oplæg, smags- og sanseoplevelser. To kokke diskede op med karrysuppe og fik de unge til at tygge tørrede bønneblade, hive i elastikker og spise blæksprutter, hvis konsistens lignede elastikkerne meget.

»I skal træne jeres smagsløg, mens I er unge. Man kan lære at kunne lide meget, og det giver større oplevelser«, sagde kokkene, der plæderede for, at man lytter til sine lyster og ikke bare spiser af vane. At man kan nyde en smag, en konsistens, en overraskelse. At man spiser varieret, noget blødt, noget hårdt, og at man bliver inspireret af årstidens tilbud.

Deltagerne kunne konkurrere i tramp på trampemaskine. Der var kondicykel og gode råd om motion og styrke­træning.

Rundt på trapperne løb flere med et sugerør i munden, mens de holdt sig for næsen. Ved kun at trække vejret gennem et sugerør, mens man bevæger sig, får man en fornemmelse af, hvordan det er at have rygerlunger. Ikke rart.

Med unge som ledere af gruppediskussionerne skulle deltagerne give fem bud på sundhed. Hvad kan Ligestillingsministeriet gøre for jer?

»Det skræmmer ikke mig, at der står på cigaretpakken, at rygning dræber. Men testen med sugerøret, dén skræmte mig. Når man på egen krop prøver, hvordan det er at have rygerlunger, så virker det«, mente en pige, der var begyndt at smug­ryge som 11-årig.

Andre fremhævede, at det ikke dur med et foredrag fra ung til ung en enkelt gang i klassen eller et besøg af en narkoman. Der skal være tale om et længere forløb, hvor man taler om rygning og for eksempel prøver testen med sugerøret på egen krop.

De unge ønskede sund og spændende mad på alle skoler, og de talte om skræmmekampagner. Hvis de er lige på og hårdt, så virker de. Som fyrværkerikampagnen og kampagnen for at bruge sikkerhedssele.

Et forslag til ministeren var at give statsstøtte til motionstræning og holdsport. For det er alt for dyrt, sagde de unge. Flere piger fortalte, at de ikke melder sig til holdsport, fordi det er svært at komme som begynder på et håndboldhold, når man er 14 år. Mange har gået til holdsport fra de var helt små, men der mangler begynderhold.

Flere nævnte, at man skulle fremhæve det sociale aspekt ved at dyrke motion. At det er sjovt at gøre noget sammen.

hlauritsen@dlf.org

Piger, der har en kæreste, ryger ofte mere end andre, har mindre selvtillid og dyrker mindre motion, mens drenge, der har en kæreste, generelt får det bedre.

Piger spiser mere frugt og grønt end drenge, men de springer ofte et måltid over, og piger spiser også en del slik.

En tredjedel af pigerne mellem 15 og 16 år har svært ved at falde i søvn, og lidt mindre end en tredjedel er triste hver dag samt lider af dårlig appetit eller madlede.

Halvdelen af de 15-årige drenge drikker alkohol mindst én gang ugentligt.

Fra rapporten »Ung og køn« udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed. Se rapporten på Ligestillingsministeriets hjemmeside www.lige.dk under nyhedsoversigt.