KL trak overenskomsttæppet væk

Kalundborg har med tilbagevirkende kraft annulleret fire pædagoguddannedes ansættelsesvilkår

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Tejbjergskolen ved Kalundborg går fire lærere og fire pædagoger og forstår ingenting af det hele. For et år siden blev de ansat på nogle helt specielle forsøgsvilkår efter en aftale indgået mellem Vestsjællands Lærerkreds og deres arbejdsgiver, Kalundborg Kommune. Men forleden trak kommunen det hele tilbage - uden opsigelsesvarsel annullerede kommunen sin egen aftale. Selvom pædagogerne er medlemmer i DLF, fik de at vide, at de er ansat på overenskomst med pædagogforbundet BUPL.

Intentionerne var smukke - lærerne skulle have større tilstedeværelsespligt, og pædagogerne skulle have mere individuel tid og lov til at undervise. På den måde kunne de med hver deres faglighed arbejde sammen på næsten lige vilkår om at støtte og undervise 20 seks-tiårige børn med store problemer. Kalundborg Kommune ville sammen med nabokommunen Hvidebæk satse på en tidlig indsats over for truede børn og ansatte Marianne Huitfeldt som leder af et skoletilbud.

'Jeg fremlagde en ide om, at lærerne skulle være til stede hele dagen fra klokken 9 til 15 ligesom pædagogerne', fortæller Marianne Huitfeldt.

Skolechef Niels Steenfeldt syntes godt om ideen og forhandlede med Vestsjællands Lærerkreds om en forsøgsaftale, der gav de fire pædagoguddannede en børnehaveklasselederansættelse. De blev altså ansat på en overenskomst, hvor man må varetage selvstændig undervisning. De fik individuel forberedelsestid, og de fik et løntillæg, der fjernede noget af lønforskellen mellem de to grupper.

Ringede til KL

'Skolechefen bad mig checke aftalen med Kommunernes Landsforening (KL). Jeg faxede aftalen derind og fik at vide, at den ikke var i strid med noget overordnet', fortæller Marianne Huitfeldt.

Fire pædagoger og fire lærere blev ansat i henhold til den indgåede aftale. Men de pædagoguddannede modtog aldrig deres ansættelsesbrev. Kalundborg Kommunes forklaring var, at man afventede afgørelsen i den såkaldte Skive-sag om pædagogers medvirken i Leg og Læring-projekter. Det var den, som i januar i år endte med en afgørelse om, at pædagoger, der underviser mindre end 50 procent af deres arbejdstid, skal ansættes på BUPL-overenskomst. Men først i slutningen af august blev Vestsjællands Lærerkreds kaldt til møde med kommunen og KL og fik at vide, at forsøgsaftalen på Tejbjergskolen ikke var gyldig for de pædagoguddannede. Men da aftalen ikke er opsagt, gælder den for lærerne, som altså stadig har øget tilstedeværelsestid.

Tillidsrepræsentant på Tejbjergskolen Niels Winther er pædagog. Han har været glad for forsøgsaftalen: 'Vi har fået at vide, at det er BUPL's område - men vi er ikke blevet kontaktet af BUPL', fortæller han.

I Kalundborg Kommune siger kommunaldirektør Anders Villadsen som forklaring, at 'vi har indgået en forkert aftale'. På spørgsmålet om, hvorfor man så ikke har opsagt aftalen på normale vilkår, har han 'ingen kommentarer', og så henviser han i øvrigt til Kommunernes Landsforening.

Her kender chefkonsulent Karsten Thystrup ikke til, at KL skulle have godkendt aftalen: 'Jeg har hørt, at skolelederen på et tidspunkt ringede til KL for at høre, om der var hjemmel i KTO-aftalen (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) til at indgå forsøg med arbejdstiden for de læreruddannedes vedkommende', siger han. Det var først, da BUPL henvendte sig til Kalundborg Kommune, at KL's løn og personalekontor blev inddraget og har behandlet sagen:

'Jeg har meddelt den lokale lærerkreds, at da den ikke har forhandlingsretten for pædagogerne, så er aftalen ikke gyldig for deres vedkommende', siger han og afviser, at pædagogerne har fået ændret deres arbejdsvilkår så meget, at de har krav på et opsigelsesvarsel. Den lønsum, der er afsat til dem, vil de fortsat få, også således at de ikke mærker konsekvensen af det ændrede pensionsbidrag.

Danmarks Lærerforening undersøger i øjeblikket de juridiske aspekter i forhold til medlemmernes retssikkerhed.