Anmeldelse

Tyrkiet

- geografi og samfund

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et splittet land mellem øst og vest. Tyrkiet har de seneste 18 år søgt om at få lov til at kravle gennem nåleøjet til EU's lyksaligheder. I serien "Det ny Europa" fortæller denne bog om det helt aktuelle land på en måde, så både tilhængere og modstandere af Tyrkiets medlemskab får ekstra stof til argumenterne og forhåbentlig perspektiveret deres opfattelser.

Landets geografiske forhold præsenteres kort, og der gives en solid baggrund for at forstå den historiske udvikling. Landbrug, industri, skoleforhold, turisme og EU-problematikken berøres, og både kurderne og Cypern-konflikten omtales.

Indholdet er opdelt i klare afsnit med en fortløbende tekst uden grafiske afbrydelser. Mange steder uddybes eller forklares indholdet ved blot i parentes at henvise til sidetal andre steder i bogen, og for svagere læsere gør det den derfor ganske tung at arbejde med. Dog lettes det af en række både store og flotte fotos, der illustrerer den ret omfattende tekst.

I undervisningssammenhænge er en af bogens styrker, at den har en række interview med personer, man kan identificere sig med. I forhold til vores tosprogede elever vil et interview med 26-årige Serkan kunne bruges til at belyse de nye tider i Danmark. I 1975 slog hans forældre sig ned i det vestlige Århus, og her voksede Serkan op som tyrkisk/dansk.

Familien tog i 1989 retur til Tyrkiet, men efter gymnasiet satte Serkan atter kursen mod Danmark i håbet om at få en videregående uddannelse. Så let skulle det dog ikke gå. Virkeligheden og danskernes nye holdning til etniske minoriteter samt en tåbelig dansk lov betyder, at han i dag bor i Istanbul med sin tyrkiske kone, der endnu er under 25 år og derfor ikke-ønsket i Danmark.

Sammen med en afsluttende faktadel giver bogen en klar og vedkommende introduktion til landets nuværende situation. Den vil kunne anvendes på de ældste klassetrin i projekt- eller emnearbejder, og den kan naturligvis også bruges af vi andre - såvel tilhængere som modstandere af EU-medlemskabet i forbindelse med charterferien eller ferieboligkøbet.