Dyr

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Må vi skrive om dyr, lave opgave om, have emne om, gå på nettet og finde noget om dyr?

Et drømmeønske især for de mindre elever, men muligvis et mareridt for læreren, for det kan være uoverskueligt at finde websteder på dansk, som begynderelever kan håndtere. Sider, hvor de selvstændigt kan orientere sig ved at finde billeder og læse enkle dansksprogede tekster uden alt for stort tidsforbrug og uden at fare vild i internet-junglen. Det kan imidlertid lade sig gøre at slippe selv mindre elever løs på nettet med et fagligt udbytte, blot man har udvalgt nogle overskuelige sider, de kan starte med. Det er jo heller ikke hele skolebibliotekets hylde med 58.95, der skal lånes, fordi 3. klasse skal have emne om Afrikas dyr.

Faktisk findes der gedigne danske websider med billeder af dyr og med forholdsvis letlæselig tekst. Men de er, som meget på nettet, ofte svære at hitte i mængden.

Et godt sted at begynde er de store danske zoologiske haver, som alle har nogle flotte hjemmesider med gode, relevante og enkle, navigerbare leksikonafsnit.

På www.zoo.dk kommer man via 'Zoo Dyr' til 'Leksikon', hvorfra der kan vælges ud fra en alfabetisk dyreliste eller ud fra dyrets geografiske levested. Der er mulighed for at se billeder, læse en enkel fakta-tekst eller en uddybende biologisk tekst. Fin, overskuelig navigering.

På www.aalborg-zoo.dk vælges fra forsiden 'Dyr', hvorefter man straks via små billedikoner får mulighed for at vælge selv. Nemt og forbilledligt enkelt, selv for læsestarterne. www.odensezoo.dk har flere indgangsmuligheder. Klik på 'Billeder fra Zoo' eller gå ind via 'Dyrene i Zoo' og få billeder samt konkrete oplysninger.

www.givskudzoo.dk giver med et tast på 'Dyrene' mulighed for leksikontekst og billede.

www.ebeltoftzoo.dk har en fin indgangsmenu, og under et af fanebladene findes et lovende menupunkt, nemlig 'Leksikon'. Desværre med beskeden 'kommer snart'. Nettet udvikler sig selvfølgelig hele tiden dynamisk - en af de helt store fordele ved mediet - og måske virker leksikonet, når denne side læses.

Men i en undervisningssituation, hvor man ønsker at fastholde elevernes opmærksomhed, så de ikke hurtigt smutter væk fra siden og over til noget andet, er skiltet med 'kommer snart' ikke ligefrem befordrende. Så selv om man selvfølgelig ikke kan gennemse alle de websider, eleverne forventeligt kommer forbi, er det nok hensigtsmæssigt at tjekke de links, man først og fremmest vil have eleverne til at arbejde med.

Og så til et sted hvor man altid er sikker på kvaliteten, Danmarks Radios websider. På www.dr.dk/snushanen ligger billeder og klip fra tidligere 'Snushane'-udsendelser. Prøv undersiden 'Mød dyrene'. Derimod duer stedet med det tillokkende navn www.elefanten.net absolut ikke til at lære noget om elefanter, men kun til ren kommerciel underholdning for de mindste.

Pilotprojektet www.natur.dk omtaler sig selv som et netsted om naturen og miljøet i Danmark, hvor formålet er at formidle viden om hele Danmarks natur og miljø, og hvor teksterne er produceret af danske forskere og forsøgt skrevet i et letforståeligt sprog. Natur.dk er delt op i fem indgange: Luft, Jord, Ferskvand, Hav og Miljø. Man kan læse historier om miljøet og søge informationer om forskellige dyr og planter i den danske natur. Det er Danmarks Miljøundersøgelser, der står bag webstedet, som tegner rigtig spændende. Afsøg oversigtskortet for at se, hvad der findes allerede nu.